Cooperarea franco-britanică în domeniul militar discutată de Emmanuel Macron și Theresa May

  • 19 Ianuarie 2018 08:48
Cooperarea franco-britanică în domeniul militar discutată de Emmanuel Macron și Theresa May

Cooperarea franco-britanică în domeniul militar și în ceea ce privește combaterea migrației au fost principalele teme abordate joi, 18 ianuarie, de președintele francez, Emmanuel Macron și premierul britanic, Theresa May.

Cele două părți consideră că este esențială cooperarea dintre Paris și Londra în domeniul apărării pentru securitatea în întreaga Uniune Europeană. Astfel, forța comună creată în cadrul NATO va fi capabilă să mobilizeze 10.000 de oameni, începând din 2020, iar președintele francez a subliniat că militari francezi vor face parte din 2019 din contingentul britanic care va asigura securitatea Estoniei, cu scopul de a face față unei amenințări eventuale din partea Rusiei.

Pe de altă parte, Marea Britanie va contribui cu câteva zeci de milioane de euro la inițiativa Franței, care dorește să ajute țările din regiunea africană Sahel să se dezvolte, astfel încât locuitorii lor să nu mai fie tentați să emigreze în Europa cu orice preț. Londra va afecta astfel trei elicoptere pentru a susține operațiunile militare franceze din Sahel.

În ceea ce privește problema migranților, Emmanuel Macron și Theresa May au semnat un nou tratat. Marea Britanie va finanța cu 50 de milioane de euro suplimentare organizarea frontierei comune care se află la Calais, pe teritoriul Franței. Vor fi instalate astfel noi camere de supraveghere video, noi bariere și echipamente de detectare cu raze infraroșii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău