Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă: ONG-urile cer TRANSPARENȚĂ decizională

  • 04 Iulie 2016 13:18
Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă: ONG-urile cer TRANSPARENȚĂ decizională

Relansarea Consiliului Național pentru Participare și crearea unui format real de consultare cu societatea civilă cu privire la problemele pe care le întâmpină Republica Moldova sunt concluziile primei zile de discuții din cadrul celei de-a VII-a ediții a conferinței privind cooperarea dintre Parlament și sectorul asociativ.De asemenea, membrii societății civile susțin că fără…

Relansarea Consiliului Național pentru Participare și crearea unui format real de consultare cu societatea civilă cu privire la problemele pe care le întâmpină Republica Moldova sunt concluziile primei zile de discuții din cadrul celei de-a VII-a ediții a conferinței privind cooperarea dintre Parlament și sectorul asociativ.

De asemenea, membrii societății civile susțin că fără o reformă reală a procedurilor de transparență decizională, instituirea oricărui mecanism de colaborare a autorităților cu societatea civilă va sfârși cu eșec.

Participanții la discuții au încercat să identifice cele mai eficiente metode de a spori transparența activității Legislativului și Executivului, prin implicarea societății civile. ONG-urile au insistat pe relansarea Consiliului Național de Participare, care va monitoriza activitățile Guvernului. În relația cu Legislativul, implicarea organizațiilor nonguvernamentale urmează să aibă loc în baza prevederilor concepției privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă.

Totodată, Consiliul ONG-urilor consideră că această opțiune poate fi una fezabilă doar în cazul în care va fi realizată descentralizarea maximă a deciziilor în cadrul noii structuri și îmbunătățirea semnificativă a gradului de transparență a instituțiilor statului.

Potrivit președintei Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități, Irina Revin, mecanismul de colaborarea între autorități și societatea civilă ar trebuit să devină o platformă pentru consultarea cât mai multor organizații nonguvernamentale.

Totodată, membrii consiliului ONG-urilor consideră, că adoptarea acestei opțiuni, nu trebuie să substituie efortul Guvernului și Parlamentului de a consulta pe larg reprezentanții societății civile și cetățenii care nu se vor regăsi în cadrul CNP.

În replică președintele Parlamentului, Andrian Candu a menționat că oricât de incluziv ar fi Consiliul Național pentru Participare, acesta niciodată nu va putea vorbi din numele întregii societăți civile din Republica Moldova. El a insistat pe un dialog între autorități și sectorul asociativ, depășirea unor animozități care ar permite o colaborare eficientă între acestea.

Totodată, membrii Consiliului ONG-urilor au declarat că nu vor susține propunerile autorităților cu privire la instituirea oricărui mecanism de colaborare, dacă acestea nu vor fi însoțite de reforme ale procedurilor de transparență decizională.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău