Cooperarea cu OSCE, discutată de premierul interimar la Viena

  • 28 Aprilie 14:47
Cooperarea cu OSCE, discutată de premierul interimar la Viena

Cooperarea Republicii Moldova cu Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa discutată de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, cu Helga Maria Schmid, secretarul general al organizației. În cadrul întrevederii, care a avut loc la Viena, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda OSCE, o atenție aparte fiind acordată sporirii eficienței acestei organizații în prevenirea și reglementarea conflictelor din arealul OSCE, transmite IPN.

Aureliu Ciocoi, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a apreciat disponibilitatea exprimată de către secretarul general Helga Schmid de a sprijini eforturile în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și viabile pentru problema transnistreană. Acesta și-a exprimat încrederea că relațiile de cooperare dintre Republica Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa vor continua să se dezvolte, într-o manieră pragmatică, în vederea dinamizării dialogului în cadrul negocierilor politice.

Premierul interimar a reiterat atenția deosebită pe care Republica Moldova o acordă procesului de retragere a trupelor și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. El a evidențiat importanța sprijinului și asistenței OSCE în vederea asigurării unui caracter transparent al acestui proces. Cei doi oficiali au trecut în revistă și alte activități de pe agenda cooperării Republicii Moldova cu această organizație, cum sunt libertatea presei, respectarea drepturilor omului, promovarea unei societăți inclusive și tolerante.

De asemenea, Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere separată și cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președinției suedeze în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. În cadrul discuțiilor, diplomații au trecut în revistă prioritățile pentru reglementare în acest an, cu accent pe aspectele care vizează protecția drepturilor omului și libertatea de circulație dintre cele două maluri ale râului Nistru.

Părțile au abordat și stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și pașii care urmează a fi întreprinși în acest sens în perioada următoare.

Oficialii au reiterat interesul de a sprijini în continuare eforturile privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile pentru conflictul transnistrean, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:4,63 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău