Convenția Euro-Unionistă își anunță participarea la parlamentare

  • 28 Noiembrie 2018 14:14
Convenția Euro-Unionistă își anunță participarea la parlamentare

Convenția Euro-Unionistă din Republica Moldova, reprezentată de către deputați în primul Parlament, istorici, profesori, partide politice, asociații și mișcări politice, va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie sub forma unui bloc electoral dintre două partide politice.

Fondatorii Convenției au anunțat miercuri, 28 noiembrie, la o conferință de presă la IPN, că este un proiect de reprezentare a identității naționale românești în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament, membru al Mișcării Civice Europene, a declarat că 14 entități își exprimă îngrijorarea în legătură cu suprimarea identității naționale românești, compromiterea vectorul european, degradarea actului de guvernare și riscul de a avea un Parlament nereprezentativ în urma alegerilor din februarie. Acțiunile Convenției Euro-Unioniste se vor axa pe participarea în alegeri, accederea în Parlament și constituirea unei fracțiuni parlamentare euro-unioniste.

Potrivit lui Valentin Dolganiuc, Convenția a fost creată în special pentru alegătorii unioniști, care la scrutinele anterioare nu aveau cu cine vota. „Conștientizăm crucea pe care ne-am asumat să o ducem prin această acțiune a noastră, greutatea și responsabilitatea. A venit timpul ca, după 27 de ani, să ne ridicăm în picioare și să spunem cu tărie noi suntem români, noi suntem națiunea titulară, majoritară aici, responsabili de prezentul și viitorul nostru în acest teritoriu”, a spus Valentin Dolganiuc.

Anatol Țăranu, deputat în primul Parlament, membru al Mișcării Civice Europene, a spus că nu a fost deocamdată creată o listă pentru circumscripția națională. Nu au fost identificați nici candidații pentru circumscripțiile uninominale. Se va face în viitorul apropriat. Convenția Euro-Unionistă nu va fi oponenta platformei ACUM, din care fac parte PAS și PPPDA. Fostul deputat afirmă că nu s-a alăturat platformei ACUM deoarece formațiunile constituente nu au fost capabile să coaguleze toate forțele pro-europene din Moldova, inclusiv segmentul unionist. „Proiectul Convenției Euro-Unioniste apare anume pentru a acoperi acest gol supărător care se creează pe câmpul electoral din Republica Moldova”, a spus Anatol Țăranu.

Istoricul Ion Negrei, implicat în aceeași inițiativă, a menționat că Republica Moldova a îmbrățișat un parcurs greșit de dezvoltare pe segmentul național. Caracterul național moldovenesc este o pistă greșită de dezvoltare. „Republica Moldova este un stat românesc, populația de aici, populația majoritară, aparține spațiului românesc și european”, a remarcat istoricul.

Convenția Euro-Unionistă din Republica Moldova este reprezentată de către Mișcarea Civică Europeană, Asociația Pedagogilor Unioniști, Asociația Istoricilor, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Centrul Social-Politic European, Asociația Națională a Oamenilor de Creație, Fundația „Turnul Dezrobirii Basarabiei”, Asociația „Sfântul Închisorilor, Noul Mucenic Valeriu Gafencu”, Asociația Republicană a Participanților la Războaie, Comitetul de salvare a complexului memorial „Cimitirul Eroilor”, Asociația pentru Sprijinirea Basarabiei din Paris, Partidul Național Liberal și Partidul Verde Ecologist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău