Controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Mai multe modificări urmează a fi aprobate de Parlament

  • 04 Aprilie 13:22
Controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Mai multe modificări urmează a fi aprobate de Parlament

Proiectul de lege care prevede modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător a fost supus consultărilor publice și va fi propus plenului Parlamentului pentru adoptare în a doua lectură. Proiectul își propune dezvoltarea unui sistem de control eficient și previzibil, reducerea poverii controlului și sancțiunilor inechitabile, precum și încurajarea investițiilor.

Mai exact, modificările operate prevăd că antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanță, se introduc sancțiuni, în cazul abuzurilor din partea inspectorilor, și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control. De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Bizlaw.md 

Alte prevederi ale proiectului se referă la planurile de control. Acestea vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și de riscuri. În aceeași ordine de idei, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Noile reglementări oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău