Control comun la opt puncte de la frontiera moldo-ucraineană, conform unei înțelegeri între Pavel Filip și Volodymyr Groysman

  • 25 Noiembrie 2018 10:51
Control comun la opt puncte de la frontiera moldo-ucraineană, conform unei înțelegeri între Pavel Filip și Volodymyr Groysman

Republica Moldova și Ucraina vor semna în curând protocoalele privind controlul comun în 8 puncte de trecere a frontierei. Despre aceasta au convenit sâmbătă, la Kiev, premierii celor două țări, Pavel Filip și Volodymyr Groysman.

Prim-miniștrii au discutat pe marginea subiectelor actuale de pe agenda relațiilor moldo-ucrainene, subliniind deschiderea pentru intensificarea continuă a dialogului bilateral pe toate domeniile de interes reciproc, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Pavel Filip și Volodymyr Groysman au convenit și asupra finalizării procesului de punere în aplicare a Protocolului care vine să soluționeze problema privind depășirea termenului de 90 de zile de aflare pe teritoriul celor două țări a transportatorilor auto la efectuarea transportului de pasageri și mărfuri.

La capitolul proiectelor comune de infrastructură, a fost remarcată importanța deschiderii circulației autoturismelor pe podul peste râul Nistru în apropierea localităților Unguri și Bronița. S-a vorbit și despre construcția noului pod peste râul Nistru Iampol - Cosăuți.

De asemenea, premierii au dispus organizarea în timpul apropiat a reuniunii grupurilor de lucru pe problematica ce vizează funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Pavel Filip a participat ieri la Kiev la evenimentul de comemorare a victimelor Holodomorului. La forumul internațional dedicat victimelor Holodomorului, premierul a menționat că moartea milioanelor de ucraineni a fost cauzată de politicile regimului stalinist, care a urmărit distrugerea conștiinței naționale și instaurarea fricii.

În marja acestui eveniment, el a avut întrevederi cu câțiva oficiali străini, inclusiv cu președintele Slovaciei, Andrej Kiska și cu președintele Letoniei, Raimonds Vejonis, cu care a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, dar și despre apropiatele alegeri parlamentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău