Contribuabilii pot procura de la Serviciul Fiscal de Stat foi de parcurs până la epuizarea stocului disponibil

  • 03 Iunie 08:57
Contribuabilii pot procura de la Serviciul Fiscal de Stat foi de parcurs până la epuizarea stocului disponibil

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs au fost excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a modificărilor efectuate prin Hotărârea Guvernului nr.229/2024.

Astfel, pentru documentarea operațiunii de consum de combustibil și de utilizare a mijloacelor de transport, contribuabili sunt în drept să utilizeze formulare de documente contabile aprobate de conducerea contribuabilului, conform necesităților proprii.

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat anunță despre posibilitatea contribuabililor de a procura foi de parcurs în limita stocului disponibil, 68 874 bucăți de formulare tipizate pentru autoturisme, 8 822 bucăți de formulare tipizate pentru autobuse și 119 042 bucăți de formulare tipizate pentru autocamioane. După epuizarea stocului, autoritatea fiscală nu va mai tipări foi de parcurs, urmare a modificărilor efectuate prin Hotărârea Guvernului menționată supra.

De asemenea, SFS menționează că, conform art. 117din Codul fiscal, la transportarea mărfurilor, furnizorul are dreptul să emită avize de însoțire a mărfurilor. În cazul în care furnizorul emite avize de însoțire a mărfurilor, acesta eliberează factura fiscală în baza avizelor emise, până la sfârșitul perioadei fiscale în care au fost emise avizele respective.

În cazul utilizării facturii fiscale electronice (e-Factura), furnizorul eliberează factura fiscală în termen ce nu poate depăși 10 zile calendaristice ale lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin avizele respective.

Corespunzător, contribuabilii pot utiliza stocul disponibil de avize de însoțire a mărfurilor până la efectuarea modificărilor la art. 117din Codul fiscal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
29,24
Nori împrăștiați
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău