Contraofensiva ucraineană oferă primele rezultate. Rușii au început să se retragă din Harkov - Hartă

  • 13 Mai 2022 20:10
Contraofensiva ucraineană oferă primele rezultate. Rușii au început să se retragă din Harkov - Hartă

După ce s-au retras din zona Kievului și și-au reorganizat pozițiile în Est pentru o nouă fază a războiului, rușii au fost întâmpinați de ucraineni cu o contraofensivă pentru eliberarea Harkovului, al doilea cel mai mare oraș al țării, puternic bombardat de ruși și aproape încercuit de forțele de invazie. După mai multe lupte și după ce și-au intensificat bombardamentele în ultimele zile asupra orașului, armata rusă a început să se retragă din Harkov, relatează vineri cotidianul american The New York Times, preluat de EFE și DIGI24.ro.

Ziarul, care citează surse oficiale ucrainene și ale aliaților occidentali, dă asigurări că rușii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Donețk și Lugansk, ambele recunoscute de Moscova.

De altfel, potrivit sursei citate, armata rusă caută să controleze Harkovul pentru a-și putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste două regiuni proruse.

Dacă această stare de fapt se va confirma, atunci ar reprezenta unul „dintre cele mai mari eșecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută”, notează Agerpres.

Autoritățile ucrainene cred că acum Kremlinul își va redirecționa cel mai probabil trupele către sud-est, unde se pare că își consolidează forțele în Izium, oraș pe care l-au capturat luna trecută.

Izium, aflat la două ore distanță spre sud-est de Harkov, s-a transformat într-un centru de operațiuni crucial pentru Rusia care s-ar părea că obține rezultate în regiunea estică Donbas, unde luptele au fost implacabile și forțele Moscovei sunt ajutate de grupări paramilitare proruse.

În ultimele săptămâni, Rusia a încercat să stabilească un coridor care să permită trupelor sale să se deplaseze din estul Ucrainei către peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014. 

Pentru aceasta, trupele ruse și-au dublat eforturile în ofensiva din Donbas și încearcă să preia controlul total al orașului-port Mariupol, unde mai rezistă câteva sute de militari ucraineni, în marea lor majoritate din regimentul Azov, baricadați în subteranele oțelăriei Azovstal.

În evaluarea frontului de joi noapte spre vineri, Institut pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) remarca, de asemenea, că rușii au retras trupe de la Harkov pentru a se concentra în Donbas.

Contraofensiva ucraineană oferă primele rezultate. Rușii au început să se retragă din Harkov - Hartă

Analiștii din SUA precizează că contraofensiva ucraineană din jurul Harkovului forțează comandamentul rus să facă alegeri grele, așa cum probabil era intenționat să facă. ISW citează în analiza sa Ministerul Regatului Unit al Apărării, care raportează că forțele ruse retrase de la Harkov au fost trimise către Rubijne și Severodonețk, dar cu prețul cedării terenului în Harkov.

Contraofensiva obligă, de asemenea, unitățile ruse aflate încă în apropierea orașului să-și concentreze bombardamentul asupra trupelor ucrainene atacatoare, mai degrabă decât să-și continue atacurile asupra orașului însuși.

ISW a mai transmis că nici forțele ruse, nici cele ucrainene nu au făcut progrese confirmate în nordul Oblastului Harkov în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse se concentrează pe regruparea trupelor și trage intens asupra pozițiilor ucrainene din Pytomnyk și Ruski Tyshky - ambele la 20 de kilometri nord de granița de nord a orașului Harkov - pentru a preveni o nouă înaintare spre nord, spre granița rusă.

Contraofensiva ucraineană de la Harkov începe să arate foarte asemănătoare cu contraofensiva care a îndepărtat în cele din urmă trupele ruse de la Kiev și din vestul Ucrainei, deși este prea devreme pentru a spune dacă rușii vor lua o decizie similară și aici, evidențiază ISW.

Timp de mai bine de o lună forțele ucrainene duc o luptă dură pentru eliberarea Harkovului și zonelor din împrejurimi, iar rușii au fost împinși chiar dincolo de granița de stat, la circa 20 de kilometri în nordul orașului ucrainean, remarca pe twitter și analistul militar rob Lee.

„Faptul că Rusia a acordat prioritate operațiunilor din Donbas a lăsat elementele desfășurate în regiunea Harkov vulnerabile în fața forței de contraatac ucrainene mobile și foarte motivate”, transmitea săptămâna aceasta Ministerul Britanic al Apărării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău