Contraatacul ucrainean reușit în Herson îi va obliga pe ruși să aducă întăriri. Trupele de invazie se concentrează pe Severodonețk, fără vreun avans confirmat - Institutul pentru Studiul Războiului

  • 30 Mai 2022 09:37
Contraatacul ucrainean reușit în Herson îi va obliga pe ruși să aducă întăriri. Trupele de invazie se concentrează pe Severodonețk, fără vreun avans confirmat - Institutul pentru Studiul Războiului

Noi informații confirmă că forțele ucrainene au efectuat cu succes un contraatac limitat în apropierea graniței dintre Herson și regiunea Nikolaiev sâmbătă, forțând forțele rusești să treacă în defensivă, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în ultima evaluare, publicată în noaptea de duminică spre luni, transmite Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, acest contraatac ucrainean este probabil menit să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul axei sudice.

Contraatacul ucrainean din Herson va obliga Rusia să aducă întăriri

În timp ce contraatacul ucrainean nu pare a avea șanse de a recuceri teritorii substanțiale pe termen scurt, acesta va perturba probabil operațiunile rusești și va forța probabil Rusia să desfășoare întăriri în regiunea Herson, care este ocupată predominant de unități sub standard.

Contraatacurile ucrainene ar putea, în plus, să încetinească eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ al sudului Ucrainei ocupate. Forțele rusești au continuat să atace Severodonețk duminică dar nu au făcut niciun avans confirmat; progresul rusesc în luptele urbane intense va fi probabil lent.

Campania rusă din estul Ucrainei - care anterior urmărea să captureze totalitatea regiunilor Lugansk și Donețk - se concentrează acum aproape în întregime pe Severodonețk.

Este puțin probabil ca trupele rusești să fie capabile să desfășoare mai multe operațiuni simultane și, probabil, în zilele următoare, vor deprioritiza și mai mult avansurile la sud-est de Izium și la vest de Lyman în favoarea concentrării forțelor disponibile asupra Severodonețk.

Concluzii cheie de la Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au continuat încercările de a prelua controlul deplin asupra Severodonețk.
  • Trupele de invazie au continuat ofensivele la sud-est de Izium, dar nu au făcut niciun avans confirmat spre Slovyansk.
  • Armata Moscovei a continuat operațiunile ofensive pentru a tăia liniile de comunicații terestre ucrainene la nord-est de Bakhmut și pare puțin probabil să încerce să atace direct orașul.
  • Contraofensiva ucraineană din nord-vestul regiunii Herson a forțat trupele rusești să ocupe poziții defensive și va perturba probabil eforturile Rusiei de a se apăra în mod eficient și de a consolida controlul asupra zonelor ocupate de-a lungul axei sudice.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău