Continuă tentativele de atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice

  • 06 Ianuarie 2023 08:57
Continuă tentativele de atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice

Tentativele de atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice continuă. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică atenționează asupra campaniilor de atacuri cibernetice de tip scam și phishing ce vizează instituțiile guvernamentale. Peste 1330 de mesaje au fost expediate pe adresele de e-mail ale instituțiilor publice, transmite IPN.

Deținătorii de domenii „.md” sunt informați printr-un e-mail despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății. Autoritățile recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri, blocarea și raportarea  expeditorului.

Cetățenii sunt îndemnați să verifice întotdeauna sursa reală a mesajului și să respecte regulile de igienă cibernetică.

Phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale, informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN. Infractorii cibernetici pretind de obicei că sunt companii cu renume, prieteni sau cunoștințe și expediază  email-uri sau SMS-uri prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți.

Un exemplu de fraudă prin care se solicită efectuarea plăților sunt și atacurile de tip scam. Mesajele expediate de infractori prin e-mail, conțin informații adevărate despre instituție și solicită achitarea plăților prin nerespectarea procedurii obișnuite/legale de autorizare a plăților, dar prin accesarea unui link.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău