Contestația pretendenților la funcția de procuror care nu au trecut de poligraf va fi examinată abia în septembrie

  • 24 Iulie 2017 17:54
Contestația pretendenților la funcția de procuror care nu au trecut de poligraf va fi examinată abia în septembrie

Cei 10 candidați la funcția de procuror, care nu au trecut de poligraf, nu vor fi incluși, în curând, în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante în procuraturile teritoriale. Ședința de judecată, în care urma să se examineze contestația în privința deciziei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a nu fi înscriși în Registru a fost, din nou, amânată. De această dată, pentru ziua de 21 septembrie.

Cei 10 absolvenți ai Institutului Național al Justiței (INJ) au contestat decizia CSP de a nu fi înscriși în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în procuraturile teritoriale, după ce au picat testul cu poligraful. Această acțiune este prevăzută în Regulamentul CSP. Mai exact, punctul 8.6 din Regulament spune că pretendenții inapți din punct de vedere medical și cei care nu au promovat testul la poligraf nu se includ în Registru, precizează BizLaw.md

Inițial, ședința de judecată la Curtea Supremă de Justiție a fost programată pentru data de 13 iulie. Ulterior, a fost amânată pentru data de 20 iulie, pentru ca reclamanții să-și coordoneze poziția de apărare cu avocatul lor. Acum, aceasta a fost amânată pentru luna septembrie. Și asta pentru că nu s-a reușit formarea completului de judecată, în componența căruia trebuie să fie nouă magistrați.

Amintim că, 23 de candidați au fost testați cu poligraful, dintre care doar 13 au trecut. La una din ședințele CSP a fost examinat un demers al INJ, prin care s-a solicitat să fie exclusă prevederea ce ține de refuzul de a înscrie în Registru, în cazul în care nu trec testul cu poligraful. Consiliul Superior al Procurorilor va examina, însă, demersul, după ce Curtea Supremă de Justiție se va pronunța.

Testarea la poligraf a candidaților la funcțiile de procuror și judecător este valabilă din 1 ianuarie 2015. În lipsa unui asemenea aparat, până în prezent, toți cei care au fost numiți în funcție nu au fost testați. Potrivit Legii privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), dreptul de inițiere a testării îl dețin CSM, CSP, MAI, CNA, SIS și Serviciul Vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău