Consumul global de cărbune va atinge un nivel record în 2022

  • 20 Decembrie 2022 08:55
Consumul global de cărbune va atinge un nivel record în 2022

Consumul global de cărbune este pe cale să crească cu 1,2% în 2022, la un nivel record în acest an, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), citat de hotnews.ro.

Informația vine într-un moment de volatilitate și incertitudine semnificativă pe piețele globale de energie, AIE afirmând că invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 ”a modificat brusc dinamica comerțului cu cărbune, nivelul prețurilor și modelele cererii și ofertei în 2022”.

„Piețele cărbunelui au fost zdruncinate sever în 2022. Fluxurile comerciale tradiționale au fost perturbate, prețurile au crescut, cererea urmând să urce cu 1,2%, la un maxim istoric de 8 miliarde de tone metrice”, a spus AIE în raport.

Prețurile combustibililor fosili au înregistrat o creștere substanțială în acest an, a spus agenția, ”gazele naturale înregistrând cea mai puternică creștere”.

„Acest lucru a determinat un val de renunțări la gaze, mărind cererea pentru mai multe opțiuni competitive la preț, inclusiv cărbune, în unele regiuni”, a adăugat acesta.

În ciuda creșterii cererii de cărbune, tabloul este unul complex. AIE a remarcat că ”prețurile mai mari ale cărbunelui, utilizarea puternică a surselor regenerabile și a eficienței energetice și slăbirea creșterii economice globale temperează creșterea cererii generale de cărbune în acest an”.

Potrivit agenției, utilizarea cărbunelui în generarea de energie electrică ar trebui să crească cu puțin peste 2% în acest an.

Utilizarea cărbunelui în industrie este de fapt programată să scadă cu mai mult de 1%, această scădere fiind atribuită producției mai reduse de oțel și fier.

„Lumea este aproape de un vârf în utilizarea combustibililor fosili, cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu suntem încă acolo”, a declarat Keisuke Sadamori, directorul piețelor energetice și securității IEA, într-un comunicat.

„Cererea de cărbune este încăpățânată și probabil va atinge un maxim istoric în acest an, crescând emisiile globale. În același timp, există multe semne că criza de astăzi accelerează implementarea surselor regenerabile, a eficienței energetice și a pompelor de căldură, iar acest lucru va modera cererea de cărbune în următorii ani”, a adăugat el.

Utilizarea cărbunelui are un impact substanțial asupra mediului, organizația de mediu Greenpeace descriindu-l drept ”cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”.

Între timp, U.S. Energy Information Administration enumeră o serie de emisii de la arderea cărbunelui, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf, particule și oxizi de azot.

Dezbaterea despre cărbune și utilizarea continuă a acestuia rămâne activă. Chiar în această lună, planurile pentru o mină de cărbune de adâncime în nord-vestul Angliei au primit undă verde de la guvernul Regatului Unit, într-o decizie care a atras atât sprijin, cât și critici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău