Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut

  • 10 Noiembrie 2022 18:28
Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut

​Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii, transmite caleaeuropeana.ro

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Prețurile la gazele naturale rămân mari, dar au scăzut puternic în ultima perioadă

„Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan.

Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Tot agenția Bloomberg nota pe 25 octombrie cum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău