Consumul de avocado a explodat în perioada pandemiei

  • 05 Decembrie 2020 13:20
Consumul de avocado a explodat în perioada pandemiei

După o scurtă scădere la începutul crizei COVID-19, consumul de avocado în Europa și SUA a atins un nivel record, potrivit lui Xavier Equihua, directorul Organizației mondiale a avocado (WAO), transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

"Consumul a depășit orice așteptări. Oamenii vor să mănânce sănătos. Noul lux după pandemie va fi mâncarea sănătoasă și wellness-ul. Chiar și industria monedei spune lucrul ăsta", a declarat Xavier Equihua într-un interviu pentru Bloomberg.

Cererea pentru acest fruct a accelerat pe măsură ce mai mulți consumatori iau masa acasă. Avocado nu mai este utilizat doar pentru a face guacamole la petreceri ci a început să fie utilizat și la salate, burrito și chiar și pentru toast cu avocado. Consumul în Europa ar urma să crească cu 12% în acest an până la un nivel record de 1,48 miliarde livre (aproximativ 671 de milioane de kilograme) iar cererea din SUA va crește cu 7%, susține Xavier Equihua, citând prognozele din industrie.

"Nu este vorba doar de millennials. Aceștia au acum copiii care și ei mânâncă avocado. De asemenea, Generația Z vrea și ea mâncare sănătoasă. Vom vedea o nouă creștere explozivă în următorii șase-opt ani" când Europa va ajunge din urmă America, cel mai mare consumator mondial, prognozează Xavier Equihua.

La rândul său, David Magana, analist șef la banca Rabobank International, susține și el că valoarea importurilor mondiale de avocado a înregistrat cea mai puternică creștere decât orice alt fruct în ultimul deceniu. Cererea globală pentru Hass, cea mai populară varietate de avocado, ar urma să crească cu 5% pe an până în 2025, depășind opt miliarde de dolari la nivel global, susține asociația Hass Avocado Board.

Din fericire pentru consumatori, recoltele consistente din Mexic și California, cei mai importanți furnizori pentru piața americană, au dus la scăderea prețurilor după ce în 2019 problemele de aprovizionare au dus prețurile la un nivel record, susține David Magana. Între 2010 și 2018 producția mondială a crescut de la 2,87 milioane tone până la 6,4 milioane tone, iar suprafața cultivată aproape s-a triplat, arată datele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care exclud însă Chile, un important producător.

Xavier Equihua este de părere că prețurile reduse ar putea stimula și mai mult cererea, iar în cazul pieței americane mai există loc de creștere. În medie, un american consumă opt livre de avocado pe an (aproximativ 3,6 kilograme), comparativ cu 20 de livre în cazul unui mexican.

"Abia am început să accesăm piața în Europa, China, alte părți din Asia și Sud-Estul Asiei. India a început să exploreze consumul de avocado și pe baza populației din acele zone, expansiunea și cererea au oportunități uriașe de creștere", susține Steve Barnard, director general la Mission Produce Inc., cel mai mare furnizor mondial de avocado, care are propriile sale facilități de ambalare precum și propriile sale culturi de avocado. Pentru a putea dispune de avocado pe întreaga perioadă a anului, această companie din California a început să investească în țări precum Guatemala și Peru. "Europa oferă o oportunitate uriașă și acesta este unul din motivele pentru care suntem în Guatemala", pentru a ne putea susține creșterea, explică Steve Barnard. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău