Consumatorii pot solicita la telefon informații legate de acordarea compensațiilor la energie

  • 02 Noiembrie 2023 17:57
Consumatorii pot solicita la telefon informații  legate de acordarea compensațiilor la energie

Consumatorii pot solicita la numărul gratuit al centrului de apel: 080005000 informații legate de procedura de înregistrare în programul „Ajutor la contor” pentru compensații la energie. Apelurile pot fi efectuate de luni până vineri, între orele 10.00 și 20.00, dar și în zilele de sâmbătă, de la ora 10.00 până la ora 16.00, transmite IPN.

Începând cu 1 noiembrie, consumatorii casnici se pot înregistra pe compensatii.gov.md pentru a primi compensații în factură la gaze naturale, energia termică, electrică și pentru combustibili solizi.

În acest an, familiile eligibile care au ca principală sursă de încălzire lemnele sau cărbunele vor primi și o plată monetară de 800 de lei lunar. Ajutorul pentru perioada rece a anului a fost integrat în sistemul informațional vulnerabilitatea energetică. Pentru a beneficia de această plată, beneficiarii trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social, indicând că sursa principală de încălzire sunt combustibilii solizi.

În factură compensațiile vor fi alocate pentru șapte categorii de vulnerabilitate energetică, în acest an fiind adăugate două noi categorii comparativ cu anul trecut – primară și extremă.

Autoritățile vor avea acces la informațiile privind veniturile persoanelor deținute de Serviciul Fiscal de Stat, de Casa Națională de Asigurări Sociale și de alte instituții ale statului, precum și de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare, pentru a se asigura de corectitudinea datelor.

La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică va conta și gradul de dizabilitate severă al membrilor gospodăriei casnice. De asemenea, rata creditului imobiliar va fi dedusă din venitul disponibil pentru achitarea energiei și prin urmare, mai mulți solicitanți vor putea beneficia de o categorie de vulnerabilitate mai ridicată.

Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, aceștia trebuie să se înregistreze până pe data de 25 noiembrie. Pe parcursul sezonului rece, beneficiarii vor avea posibilitatea de a modifica cererea în două cazuri: pentru a include persoanele nou-născute și pentru a radia persoanele decedate din cererea depusă în sistem.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău