Consulul general al R.Moldova la Instanbul, Veaceslav Filip, judecat pentru corupere pasivă

  • 12 Octombrie 2017 13:20
Consulul general al R.Moldova la Instanbul, Veaceslav Filip, judecat pentru corupere pasivă Sursa: zdg.md

Consulul general al Republicii Moldova la Instanbul va compărea în fața magistraților sub acuzația de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcție de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiți justiției Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova și fratele acestuia, ambii învinuiți de comiterea coruperii active, în privința unei persoane cu funcție de demnitate publică.

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată, se arată într-un comunicat al instituției.

Operațiunea de reținere a Consulului general al Republicii Moldova la Instanbul a avut loc pe 16 noiembrie 2016, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care oficialul coborîse din avionul care tocmai aterizase din Turcia.

Documentarea acțiunilor ilicite ale diplomatului a avut loc de Procuratura Anticorupție, Procuratura municipiului Chișinău, cu suportul Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit probelor acumulate, în intervalul anilor 2012 – 2016, consulul ar fi extorcat și primit bani și bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării și simplificării unor servicii consulare pentru șapte persoane din Iordania, Liban, Siria și Irak. De asemenea, acesta mai este învinuit de încălcărea flagrantă a legislației la eliberarea actelor de intrare și ședere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetățeni de origine arabă, dar și de încălcarea regulilor vizînd politica privind lupta cu terorismul internațional. De notat că, în unele cazuri, acesta asigura acordarea în regim de urgență a vizelor, fără prezentarea solicitantului la Consulat. Pentru serviciile acordate Consulul general al Republicii Moldova la Instanbul percepea sume cuprinse între 100 - 200 dolari SUA.

În cadrul aceleiași cauze penale figurează și Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova, care este învinuit de influențarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul. În concret, oficialul sirian, avînd influență totală asupra comunității arabe din Republica Moldova, redirecționa, prin intermediul fratelui său, cetățeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, care, contra anumitor sume, le acorda, în termeni restrînși, vize de lungă ședere pe teritoriul statului nostru. Pentru asisten’a acordată Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova percepea taxe ilegale în valoare de 1000 - 2000 dolari SUA.

Dacă va fi recunoscut vinovat de comiterea coruperii pasive, Consulul general al Republicii Moldova la Instanbul riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru comietrea coruperii active, Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova împreună cu fratele său riscă închisoare de la 6 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Tue
23
Wed
15
Thu
10
Fri
9
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău