Consultare populară în ziua alegerilor locale din Ucraina: legalizarea canabisului și reducerea numărului de parlamentari, printre întrebări

  • 16 Octombrie 2020 16:17
Consultare populară în ziua alegerilor locale din Ucraina: legalizarea canabisului și reducerea numărului de parlamentari, printre întrebări

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut vineri publică lista completă de cinci întrebări pe care administrația sa dorește să le supună votului în cadrul unui plebiscit preconizat să aibă loc în paralel cu alegerile locale din 25 octombrie, printre întrebări figurând reducerea numărului de parlamentari în legislativul de la Kiev și legalizarea cannabisului în scop terapeutic, relatează agențiile de presă Ukrinform, AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Într-un apel adresat ucrainenilor, Zelenski și-a îndemnat concetățenii să-l ajute să treacă în parlament proiectul său de reducere a numărului de deputați la 300 de la 450 câți sunt în prezent.

'Dacă oamenii vor spune 'da', niciun singur politician - oricât de multă influență financiară, mediatică sau de partid ar avea - nu va putea să conteste voința poporului', argumentează Biroul prezidențial de la Kiev într-un comunicat.

În februarie, parlamentul ucrainean (Rada Supremă, unicamerală), unde partidul proprezidențial 'Slujitorul poporului' deține o majoritate de 246 de deputați, a trecut proiectul respectiv într-o primă lectură. Dar proiectul de lege are nevoie de cel puțin 300 de voturi pentru aprobarea finală, întrucât aceasta implică modificări în Constituție.

O reducere a numărului de deputați ar duce la o intensificare a competitivității și i-ar încuraja pe parlamentari să reprezintă mult mai bine interesele alegătorilor, argumentează administrația de la Kiev în comunicatul citat.

O altă întrebare la care ucrainenii sunt chemați să-și exprime opinia este legată de legalizarea cannabisului în scopuri terapeutice în țară. 'Pe teritoriul țării noastre, aceasta este total ilegal', dar 'lumea se schimbă și trebuie să tragem concluziile de rigoare și să aduce schimbări contractului nostru social', conform aceluiași text al președinției ucrainene.

'Potrivit estimărilor preliminare, cel puțin două milioane de ucraineni au nevoie exact de cannabis' pentru uz terapeutic, se menționează în document, în care președinția ucraineană susține: 'Evident, suntem preocupați de buna calitate a vieții lor'.

Zelenski a anunțat săptămâna aceasta că cinci întrebări pe probleme sociale vor fi adresate alegătorilor în ziua alegerilor locale, în 25 octombrie. Lista completă cu întrebări a fost dată publicității abia vineri de către președinția de la Kiev, în timp ce Volodimir Zelenski plecase într-o vizită oficială în Turcia.

În afară de cele două întrebări, celelalte trei vizează crearea unei 'zone de liber schimb' în Donbas, regiune din estul țării, unde doar o parte se află sub controlul Kievului, cealaltă fiind controlată de rebeli separatiști proruși; introducerea pedepsei cu închisoare pe viață pentru corupție și dacă Ucraina trebuie să ridice problema utilizării garanțiilor de securitate stabilite în Memorandumul de la Budapesta la nivel internațional în cadrul reglementării conflictului din Donbas?

Oponenții lui Volodimir Zelenski - fost actor de comedie, care a câștigat detașat alegerile prezidențiale din 2019 cu promisiunea de a reforma clasa politică actuală, a eradica corupția și a pune capăt războiului din estul țării - au calificat votul consultativ drept o manipulare și o tentativă de a mobiliza electoratul partidului său, cu popularitatea în scădere, la secțiile de votare pentru a creștere rata de participare în plină pandemie de COVID-19.

În fața criticilor, președintele a asigurat că această consultare nu are 'consecințe juridice directe', dar va permite 'fiecărui cetățean să se exprime asupra unor probleme importante' ale societății. Mai mult, președintele a promis să introducă amendamente legislative - ceea ce legea îi permite - pentru a implementa rezultatele consultării populare.

De asemenea, opoziția s-a arătat interesată din ce fonduri va fi finanțată organizarea consultării populare. Un deputat al partidului proprezidențial a indicat vineri că plebiscitul este finanțat de 'sponsori' fără să le dezvăluie numele, conform agenției de presă Interfax-Ukraina.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău