Construcție subterană misterioasă, descoperită la Grigoriopol

  • 21 Februarie 2019 13:01
Construcție subterană misterioasă, descoperită la Grigoriopol

Un tunel cu mai multe nișe în pereți a descoperit recent la Grigoriopol o localnică.

Etnograful Natalia Berzan, care este și membru al Societății geografilor din regiunea transnistreană, susține că asemenea construcții subterane au mai fost găsite și înainte în această localitate, însă până în prezent așa și nu este clar când, cum și pentru ce au fost săpate. „Niște cercetări anume nu au fost organizate, iar localnicii în etate nu cunosc nimic despre proveniența tunelelor, deși presupun că acestea au apărut cu mult înainte de întemeierea orașului Grigoriopol”, a afirmat Natalia Berzan.

Etnograful este preocupată demult de tema canalelor subterane din această localitate. Ea a reușit să acumuleze mai multe informații despre construcții, iar în unele chiar să pătrundă. „În aceste canale nu se resimte umezeală, iar temperatura ajunge până la 15 grade Celsius. Judecând după toate semnele, aici există microclimat, iar unele detalii arată că subteranele sunt dotate cu canale de ventilare”, a explicat Natalia Berzan, potrivit novostipmr.md, citat de moldpres.md.

La rândul lor, alți cercetători din stânga Nistrului susțin că Grigoriopol nu este singura localitate unde au fost găsite construcții subterane. Fenomene arhitectonice similare au fost descoperite și la Bender, Dubăsari, Rașcov și Tiraspol.

„În regiune există mai multe rețele subterane de acest fel, care prezintă un mare interes pentru specialiști. Acestea au fost construite după același principiu arhitectonic, sunt dotate cu comunicații și sunt bine păstrate”, a menționat Alexandr Gornostali, directorul Societății istorico-geografice din regiunea transnistreană.

Potrivit lui Gornostali, este nevoie de o campanie de cercetare competentă, cu antrenarea mai multor specialiști de diferit profil, în primul rând arheologi și arhitecți, care în urma investigațiilor să limpezească mai multe lucruri asupra istoriei și menirii construcțiilor subterane din stânga Nistrului.

Grigoriopol este un oraș situat pe malul stâng al Nistrului, la o distanță de 53 de km de Chișinău. Localitatea este amplasată pe confluența cu Nistrul a râulețului Ciorna, cunoscut drept Comorul, care este și vechea denumire a orașului. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1792.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău