Constatările Misiunii de observare Promo-LEX privind desfășurarea votării în turul II al alegerilor locale noi

  • 13 Iunie 2022 11:16
Constatările Misiunii de observare Promo-LEX privind desfășurarea votării în turul II al alegerilor locale noi

Observatorii Promo-LEX au monitorizat desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în 3 localități unde primarul nu a fost ales din primul tur: comuna Ghetlova din raionul Orhei, satul Glinjeni din raionul Fălești și satul Zastînca din raionul Soroca. Totodată, Misiunea de observare a efectuat și numărarea în paralel a voturilor, care a confirmat rezultatele preliminare, anunțate de Comisia Electorală Centrală. Informațiile au fost colectate și raportate de către 5 observatori pe termen scurt care au monitorizat procesul electoral din fiecare secție de votare.

În rezultatul monitorizării alegerilor s-a constatat că, secțiile de votare s-au deschis regulamentar.  Pe parcursul zilei alegerilor, votarea a fost organizată eficient și s-a desfășurat liniștit.

Și pentru acest tur de scrutin atragem atenția asupra numărului mare, în opinia Misiunii, de cereri de votare cu urna mobilă depuse la Glinjeni (60) și Zastânca (41), în ambele cazuri cu 11 mai multe decât în primul tur. Amintim că, potrivit bunelor practici internaționale, utilizarea urnelor mobile de vot nu este recomandată, deoarece este însoțită de un risc înalt de falsificare.

De asemenea, pentru turul doi nu a fost soluționată problema accesibilității secțiilor de votare, 4 din 5 secții nefiind asigurate cu condiții minime de accesibilitate (rampă) pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

Închiderea secțiilor de votare s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale s-a efectuat rapid. Membrii biroului electoral 25/034 Ghetlova, însă, au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot la numărare de către un singur membru.

Rezultatele numărării, în paralel, a voturilor se prezintă în felul următor:

Constatările Misiunii de observare Promo-LEX privind desfășurarea votării în turul II al alegerilor locale noi

 

Cu începere din anul 2009, aceasta este a 23-a Misiune organizată de Asociația Promo-LEX, cu implicarea a peste 16 400 de observatori naționali. Misiunea de observare a alegerilor locale noi din 29 mai curent are loc cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău