Constantin Stere, omagiat la Chișinău (FOTO)

  • 01 Iunie 2015 16:57
Constantin Stere, omagiat la Chișinău (FOTO)

Prozatorul, publicistul, juristul și omul politic, Constantin Stere, unul din artizanii unirii Basarabiei cu România în 1918, a fost omagiat luni, 1 iunie, la Chișinău, printr-o suită de acțiuni culturale.

Acțiunile culturale au fost organizate de Academia de Științe a Moldovei și Academia Română, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Chișinău.

Prin omagierea figurii politice și culturale a celui care a fost Constantin Stere, -scriitor, jurist și om politic de mare anvergură în epoca de dinaintea Primului Război Mondial și în prima parte a perioadei interbelice, - Academia de Științe a Moldovei și Academia Română , în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea ”Al. Ioan Cuza” din Iași și Fundația ”Constantin Stere” din Ploiești, a organizat o serie de acțiuni, marcând astfel împlinirea a 150 de ani de la nașterea scriitorului.

Fiind un om politic controversat, Constantin Stere a îndurat regimul represiv rusesc, luptând pentru cauza românilor din Basarabia înainte de Primul Război Mondial. Potrivit președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, Constantin Stere a avut un rol determinant și în deciziile noului for parlamentar de la Chișinău - Sfatul Țării.

Constantin Stere este și va rămâne un simbol marcant al unității naționale. A avut curajul de a proclama, de la Chișinău, destinul poporului român, și ar trebui sa fie un exemplu pentru generația de astăzi, a menționat președintele Institutul Cultural Român, Radu Boroianu.

Constantin Stere a fost omul care nu a trădat pe nimeni, nu și-a trădat nici propriile convingeri politice, susține istoricul și politicianul Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului de la Chișinău. Astfel, Constantin  Stere a sprijinit deșteptarea unei mișcări naționale între Prut și Nistru și și-a văzut visul împlinit, punând umărul la unirea Basarabiei cu statul român la 27 martie 1918.

Tot de ziua de naștere a lui Constantin Stere, în fața Universității de Studii Politice și Economice Europene ce-i poartă numele a fost instalat un bust al prozatorului, publicistului, juristului și omului politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău