Constantin Codreanu cere predarea materiilor în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina

  • 13 Octombrie 2017 17:13
Constantin Codreanu cere predarea materiilor în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina

Deputatul PMP Constantin Codreanu i-a cerut ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, predarea materiilor în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina, se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Conform sursei citate, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, vineri, la o întâlnire organizată în Parlamentul României cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, și cu Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în țara noastră. Întâlnirea a avut ca temă principală de discuție noua lege a educației adoptată de statul vecin.

În intervenția sa, conform sursei citate, Constantin Codreanu a spus că dialogul este "singura cale posibilă" în această chestiune.

"În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării am avut prima reacție oficială în Parlamentul României legat de noua lege a educației din Ucraina. Nu voi mai reaminti tratatele pe care statul ucrainean le încalcă prin adoptarea actului normativ, inclusiv articolele 23 și 53 din propria Constituție, însă trebuie să menționez că românii din Ucraina au murit și mor în continuare pentru integritatea teritorială a țării în care trăiesc și nu cred că poate contesta cineva faptul că aceștia nu sunt cetățeni loiali Ucrainei, indiferent de limba în care aleg să studieze în școlile lor istorice", a spus Codreanu.

În opinia sa, "limba moldovenească" este "un artificiu inventat de sovietici și practicat în politica statului ucrainean pentru a-i dezbina pe români în români propriu-ziși și moldoveni".

"Dorim ca, pe viitor, soluția pentru această problemă, care denotă o lipsă de respect față de unitatea noastră lingvistică, etnică și culturală, să se materializeze prin predare exclusiv în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina", a spus deputatul Constantin Codreanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău