Constantin Codreanu: „Guvernul României trebuie să intervină imediat în sprijinul românilor din Ucraina pentru a depăși starea de dezbinare creată artificial”

  • 22 Decembrie 2019 11:33
Constantin Codreanu: „Guvernul României trebuie să intervină imediat în sprijinul românilor din Ucraina pentru a depăși starea de dezbinare creată artificial”

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, să acționeze prompt, hotărât și eficient în sprijinul românilor din Ucraina, scrie TVR Moldova.

Parlamentarul a trimis o scrisoare oficială celor doi membri ai Guvernului prin care solicită sprijinirea demersurilor mediului asociativ și a școlilor din Ucraina privind unificarea programelor școlare în limba română și depășirea stării de dezbinare artificială a românilor din Ucraina pe criteriul formal al etnonimului și infranimului.
 
„Am salutat, alături de majoritatea românilor, recentele declarații de presă ale ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, privind unitatea limbii române și inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”. Excelența Sa a declarat că pentru autoritățile ucrainene „nu există limbă moldovenească. Cei din România și Republica Moldova vorbesc o singură limbă”, întrucât „românii și moldovenii (din Ucraina) sunt împărțiți politic”, divizare „moștenită de la Uniunea Sovietică”. Aceste declarații pertinente, făcute în respect față de adevăr, au venit în contextul deciziei autorităților de la Kiev privind învățământul în limbile statelor membre ale Uniunii Europene în școlile publice de toate gradele. Așa cum bine cunoașteți, comunitatea românească din Ucraina a fost dezbinată artificial în ultimele decenii pe criteriul formal al etnonimului „român” și al infranimului românesc „moldovean”, fapt care a condus la consecințe nefaste pe diverse planuri, inclusiv pe cel al învățământului public în limbile minorităților naționale”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.
 
Mai multe școli din regiunea Odesa, cum ar fi cele din Cartal (Orlivka), raionul Reni, Hagi-Curda (Komâșivka), raionul Ismail, Borisăuca (Borâsivka), raionul Tatarbunar, Frumușica Veche (Starosillya), raionul Sărata, Erdek-Burnu (Utkonosivka), raionul Ismail, Dumitrești (Dmytrivka), raionul Chilia, și Manju (Meneailivka), raionul Sărata, precum și numeroase asociații nonguvernamentale ale românilor din Sudul Basarabiei au inițiat un șir de demersuri oficiale pe lână Președinția și Guvernul Ucrainei (prim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și ministru al Educației și Științei) privind renunțarea autorităților ucrainene la glotonimul regional „limba moldovenească” atribuit limbii române. De asemenea, aceștia au reiterat necesitatea stringentă de unificare în anul 2020 a programelor școlare din instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea Odesa cu programele școlare aplicate de Ministerul Educației și Științei din Ucraina în regiunile Transcarpația și Cernăuți.
 
Printre autorii acestor demersuri se număr asociația „Gavriil Musicescu” din Ismail, Centru de Informare al României la Ismail (în subordinea Universității Umaniste de Stat), Consiliul Național al Românilor din Ucraina, Asociația național-culturală „Valul lui Traian” a românilor din raionul Tatarbunar,  Filiala regională Odesa a Alianței Creștin Democrate a Românilor din Ucraina, Asociația național-culturală „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Asociația Cadrelor Didactice de etnie română din regiunea Odesa, precum și un șir de personalități ale mediului cultural, artistic și pedagogic din regiunea Odesa. Toate acestea au fost făcute publice și multe dintre ele au fost trimise oficial, spre cunoștința membrilor Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României.
 
„Dată fiind această situație, care implică, în spirit european, o poziție de solidaritate exemplară a României cu minoritatea sa înrudită din Ucraina, vă adresăm respectuos rugămintea să uzați, în limitele legilor, a acordurilor bilaterale și internaționale, de întreaga dumneavoastră autoritate și să acționați prompt, hotărât și eficient în sprijinul românilor din Ucraina. Autoritățile de la Kiev trebuie să depășească moștenirea nefastă a perioadei sovietice și să accepte unificarea în anul 2020 a programelor școlare în limba română destinate elevilor din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpația. În acest context, considerăm de stringentă actualitate și importanță extinderea programului guvernamental de burse identitare acordate elevilor din clasele treptei primare, pentru cei din treptele gimnaziale și liceale, precum și acordarea de burse identitare învățătorilor și profesorilor români din țara vecină”, se arată în scrisoarea președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
 
Deputatul Constantin Codreanu arată că, potrivit datelor pe care le deține, o asemenea sarcină este ușor suportabilă de finanțele publice ale României și depinde exclusiv de voința politică a factorilor administrativi centrali de la București.
 
„Vă facem cunoscut și cu această ocazie că la nivel parlamentar Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării vă stă în permanență și pe deplin la dispoziție pentru a putea progresa împreună, сonstructiv și pozitiv, în efortul firesc de sprijinire a românilor din Ucraina”, a transmis Constantin Codreanu în scrisoarea adresată ministrului Afacerilor Externe și șefului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Sursa: TVR Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău