Consiliul UE a adoptat o poziție prin care nu recunoaște documentele de călătorie ruse eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina și Georgia

  • 12 Octombrie 2022 15:57
Consiliul UE a adoptat o poziție prin care nu recunoaște documentele de călătorie ruse eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina și Georgia

Ambasadorii la UE au convenit astăzi asupra unui mandat de negociere cu Parlamentul European cu privire la o decizie de neacceptare a documentelor de călătorie ruse eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina și Georgia, se arată în comunicatul oficial.

Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la practica Rusiei de a elibera pașapoarte internaționale ruse rezidenților din regiunile ocupate. Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008.

Documentele de călătorie ruse care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reședința în aceste regiuni sau teritorii „nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obținerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spațiului Schengen.”

„Prin anexarea ilegală a regiunilor ucrainene, Rusia a făcut încă o dată dovada nerespectării flagrante a ordinii internaționale bazate pe norme. Nu vom recunoaște niciodată încălcarea drepturilor fundamentale ale Ucrainei și Georgiei la independență, suveranitate și integritate teritorială. UE rămâne în unanimitate și cu fermitate alături de aceste două țări și de cetățenii lor”, a declarat Vít Rakušan, ministrul afacerilor interne al Republicii Cehe.

Pe baza acestui mandat, președinția este pregătită să înceapă discuțiile cu Parlamentul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău