Consiliul Superior al Procurorilor a publicat, pentru consultări publice, proiectul Regulamentului pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat

  • 12 Noiembrie 2021 13:49
Consiliul Superior al Procurorilor a publicat, pentru consultări publice, proiectul Regulamentului pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat

Consiliul Superior al Procurorilor a publicat, pentru consultări publice, proiectul Regulamentului pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, după ce ieri a dispus inițierea procedurii de verificare în privința lui Alexandr Stoianoglo. Aceasta ar urma să se desfășoare în paralel cu dosarul penal în care șeful suspendat al procuraturii este cercetat pe cinci capete de acuzare. Despre document, experții solicitați de Radio Chișinău afirmă că, în linii generale, corespunde rigorilor, dar că rezultatele evaluării depind de intențiile reale ale membrilor ce urmează a fi desemnați în Comisia de evaluare, transmite Radio Chișinău.

Proiectul Regulamentului de evaluare a performanțelor Procurorului General are 12 pagini și e împărțit în șapte capitole. Documentul stabilește, între altele, statutul Comisiei de Evaluare, obiectul procedurii de evaluare, precum și procedura propriu zisă. Proiectul propus stabilește și criteriile de evaluare, precum și indicatori detaliați de performanță, a declarat pentru Radio Chișinău, Pavel Grecu, membru al Grupului de experți în domeniul Justiției al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

„Am observat că indicatorii sunt destul de detaliați, pate chiar prea detaliați, și la acest capitol ar putea să apară anumite întrebări: dacă nu sunt prea mulți indicatori și dacă nu sunt prea detaliați acești indicatori. Sper poate, cumva, și Procurorul General, prin anumite metode să ofere un feedback la acest Regulament, anume în ceea ce ține de indicatori, deoarece este important ca aceștia să fie cât mai corecți.”

Totuși, expertul Pavel Grecu este de părere că viitoarea evaluare a procurorului general suspendat va depinde de corectitudinea de care vor da dovadă membrii Comisiei de evaluare.

„Trebuie să înțelegem că, în final, depinde de oamenii care vor ajunge să efectueze evaluarea, oamenii care vor fi desemnați în această comisiei, pentru că, chiar și cu un regulament foarte prost, niște membri corecți și de bună credință pot să facă o treabă bună. Și invers, cu un regulament perfect, dacă vin oameni de rea credință în acea comisie, atunci evaluarea poate să o ia pe altă cale. Proiectul este OK și mai poate fi îmbunătățit. Aspectul cel mai important acum este cine vor fi membrii în comisia de evaluare și cum ei își vor desfășura activitatea, și dacă vor acționa cu bună credință sau în alt mod.”

Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a sugerat, într-o emisiune la N4, că procesul de evaluare a Procurorului General trebuie urgentat. Deputata PAS a mai spus că ar putea fi audiat și Alexandr Stoianoglo.

„În baza acestui Regulament, acestei metodologii – să desfășoare evaluarea activității Procurorului General, să analizeze date, să analizeze rapoartele Procuraturii Generale. Să analizeze progresul pe anumite dosare, să analizeze, eventual, anumite decizii ce țin de managementul Procuraturii Generale, să intervieveze procurori, factori de decizie din cadrul Procuraturii Generale, eventual pe Procurorul General suspendat.”

CSP a anunțat că ar putea aproba săptămâna viitoare Regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo. În aceeași zi, ar putea fi aprobată și componența Comisiei de evaluare cu cei cinci membri. În cazul în care comisia îi va oferi calificativul „nesatisfăcător” și acesta va fi menținut de CSP, atunci Consiliul va propune președintei Maia Sandu eliberarea din funcție a procurorului general. Amintim că procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo a fost solicitată CSP-ului de șefa statului, care a argumentat că sub mandatul lui Alexandr Stoianoglo, Procuratura nu ar fi înregistrat rezultate în combaterea corupției și nu ar fi avansat în dosarul privind frauda bancară. La rândul său, Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal pe cinci capete de acuzare, declară că este victima unei răfuieli din partea actualei guvernări și a președintei Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău