Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătoarei Viorica Puica

  • 20 Februarie 12:28
Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătoarei Viorica Puica

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat Raportul Comisiei de evaluare externă al judecătorului Viorica Puica. Astfel, după Aliona Miron, Puica a devenit al doilea judecător, care după promovarea evaluării externe a integrității etice și financiare, a fost acceptat de CSM.

Raportul a fost aprobat astăzi, 20 februarie, a informat CSM.

„Conform concluziilor Raportului, Comisia a conchis, în unanimitate, că judecătorul Viorica Puica corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate în Legea nr. 65/2023.”, se arată în comunicatul CSM.

Sursa citată a precizat că, în timpul apropiat, CSM planifică examinarea în ședință a raportului Comisiei de evaluare externă cu privire la următoarea candidatură la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit portalului anticorupție.md, în 2020, CSM a propus Parlamentului numirea judecătorului Viorica Puica în funcția de judecător la CSJ, înaintând proiectul hotărârii. Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului a respins candidatura magistratei. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile.  

Viorica Puica a primit calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC). Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă. De altfel, Puica a avut nenumărate încercări de a fi promovată la instanțele superioare, doar că toate au fost eșuate.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie 2023, Viorica Puica a fost desemnată președinte al adunării. Ulterior, magistrata și-a înaintat candidatura pentru a fi transferată temporar pe post de judecător la CSJ. A obținut funcția temporară, iar la câteva luni distanță a fost propusă pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al CSJ.

CSM a propus-o pe Puica în funcția de judecător la Curtea Constituțională pe 24 noiembrie 2023, cu un mandat de șase ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău