Consiliul Schengen va acorda o atenție sporită ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România în următorul ciclu 2023-2024

  • 09 Iunie 2023 15:11
Consiliul Schengen va acorda o atenție sporită ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România în următorul ciclu 2023-2024

Ridicarea controalelor la frontierele cu Bulgaria și România ar trebui să primească o atenție specială din partea Consiliului Schengen în următorul ciclu 2023-2024, este concluzia la care au ajuns miniștrii de interne din spațiul de liberă circulație, reuniți la Luxembrug în perioada 8-9 iunie alături de colegii lor din țări UE care nu fac parte din Schengen, în speță România, Bulgaria, Cipru și Irlanda, scrie Caleaeuropeană.ro.

Conform unui comunicat al Consiliului UE, responsabilii de siguranța frontierelor din cele 23 de state membre ale UE și din țările membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au discutat despre starea generală a spațiului Schengen, pornind de la recentul raport al Comisiei Europene.

Miniștrii au convenit asupra aspectelor care ar trebui să facă obiectul unei atenții speciale din partea Consiliului Schengen pentru ciclul 2023-2024:

- ridicarea controalelor la frontierele cu Bulgaria și România;

- creșterea eficienței sistemelor de returnare;

- intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru a combate criminalitatea organizată și traficul de droguri;

- consolidarea activității privind migrația și gestionarea frontierelor.

Consiliul Schengen a discutat, de asemenea, despre monitorizarea regimurilor fără vize. Miniștrii au făcut apel la o abordare mai strategică a politicii UE în materie de vize.

Aceștia au salutat, în linii mari, planul Comisiei de a prezenta o propunere legislativă – în al doilea semestru al acestui an – pentru a face mai eficient mecanismul de suspendare a vizelor.

Acest lucru ar trebui să doteze UE cu un instrument mai bun pentru a contracara cazurile de abuz al regimurilor de scutire de vize și pentru a reduce puternic migrația neregulamentară în UE, declanșată de lipsa de aliniere a politicii în materie de vize de către vecinii care sunt scutiți de vize.

În cel mai recent raport privind starea spațiului Schengen, Comisia Europeană a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei.

De altfel, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reiterat înaintea acestei reuniuni a Consiliului JAI angajamentul său ca România și Bulgară să devină membre ale spațiului de liberă circulație în acest an.

Tot înaintea acestei întâlniri organizate sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, Comisia Europeană a salutat miercuri progresele înregistrate în ultimele trei luni de la demararea proiectelor pilot din Bulgaria și România privind bunele practici și experiențele acumulate de cele două țări în domeniile azilului, returnărilor, gestionării frontierelor și cooperării internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău