Consiliul raional Dubăsari cere eliberarea președintelui raionului, Grigore Policinschi

  • 28 Septembrie 2017 05:26
Consiliul raional Dubăsari cere eliberarea președintelui raionului, Grigore Policinschi Sursa: iuliabrad.files.wordpress.com

Consiliul raional Dubăsari solicită cercetarea în libertare a președintelui raionului, Grigore Policinschi, reținut ieri pe Aeroportul Internațional Chișinău. Consilierii raionali califică reținerea lui Grigore Policinschi de către procurori ca fiind abuzivă și neîntemeiată.

Incriminările care i se aduc lui Grigore Policinschi sunt bazate pe interpretarea eronată și ambiguă a cadrului legal și niciuna dintre acuzații nu corespunde realității, a declarat Sergiu Grigorev, secretarul Consiliului raional Dubăsari. El a subliniat că Grigore Policinschi este o personalitate proieminentă și un profesionist, fiind la cel de-al patrulea mandat în funcția de președinte al raionului Dubăsari.

În declarația emisă de Consiliul raional se face apel la organizațiile internaționale, pentru a interveni în susținerea președintelui raionului Dubăsari. De asemenea, se subliniază că nu există motive pentru reținerea și arestul lui, la care se adaugă și starea precară de sănătate a lui Grigore Policinschi.

Grigore Policinschi este reprezentant al Partidului Comuniștilor. Potrivit PCRM, Grigore Policinschi ar fi fost presat să adere la Partidul Democrat, aflat la guvernare. Și Partidul Socialiștilor, dar și președintele Igor Dodon au cerut eliberarea președintelui raionului Dubăsari, reținerea lui fiind calificată ca fiind un act de intimidare.

În apărarea lui Grigore Policinschi s-a pronunțat și fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, care a scris pe o rețea de socializare că acesta este ”un om onest, muncitor și de bună-credință”, fiind un oponent al actualei guvernări.

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi a fost reținut marți seara pe Aeroportul Internațional Chișinău de către forțele de ordine. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, Policinschi a fost reținut  în timp ce se întorcea din vacanță din Turcia, în baza unui dosar deschis pentru fapte de corupție, cu cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice și depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

Procurorii au stabilit că, în perioada anilor 2014 - 2016, contrar normelor legale, Grigore Policinschi a dispus, în lipsa deciziei Consiliului raional, delegarea pentru participarea la o serie de întruniri peste hotarele Republicii Moldova a unor persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Consiliului raional Dubăsari, fiindu-le acoperite cheltuielile de deplasare din bugetul Consiliului în sumă de peste 83 mii lei. În aceeași perioadă el ar fi încheiat cu o firmă două contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică în sumă de 40 000 lei, în mod ilegal a aprobat listele colaboratorilor Aparatului președintelui raionului, secțiilor, direcțiilor și subdiviziunilor din subordinea Consiliului raional, care urmau să aibă acces permenent la secretul de stat, avizînd achitarea plăților sub formă de sporuri la salariu de funcție pentru acces la secretul de stat.

Totodată Grigore Policinschi este bănuit că ar fi încheiat cu o întreprindere contracte privind achiziționarea bunurilor în sumă de 439000 lei.

După reținerea acestuia, au fost efectuate percheziții la domiciliul acestuia și în biroul de serviciu, însă nu au fost depistate și nu au fost ridicate bunuri care să aibă importanță pentru cauza penală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău