Consiliul municipal din Bălți a adoptat steagul roș-albastru

  • 17 Iulie 2013 10:46
Consiliul municipal din Bălți a adoptat steagul roș-albastru

Consiliul municipal din Bălți a adoptat joi o decizie care prevede ca pe toate clădirile importante din oraș să fie arborat steagul roș-albastru, care este port-drapelul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Decizii similare au fost adoptate anterior și de alte consilii raionale sau locale în care comuniștii dețin majoritatea.

Proiectul de decizie care prevede arborarea steagului cu un cap de bour pe un fundal roș-albastru pe clădirile publice din municipiul Bălți a fost votat doar de consilierii comuniști.

Ei au declarat că și în Chișinău, pe mai multe clădiri oficiale sunt arborate și alte drapele decât cel de stat, cum ar fi cel al Uniunii Europene.  

Consilierii din Alianța pentru Integrare Europeană au calificat această decizie drept un act ilegal și o provocare.

Și Comisia Națională de Heraldică, într-un aviz elaborat la solicitarea Guvernului, afirmă că drapelul roș-albastru care, potrivit comuniștilor, ar fi drapelul Moldovei medievale, nu este decât un fals.

Potrivit avizului, acest drapel a fost elaborat de directorul artistic al editurii ce aparține Școlii Superioare de Antropologie înființate de deputatul comunist Mark Tkaciuk.

Comisia de Heraldică subliniază că arborarea bicolorului roș-albastru alături de tricolorul Republicii Moldova este ilegală și poate fi calificată drept profanare a drapelului de stat.

Drapelul folosit de Partidul Comuniștilor la mitigurile sale de protest, a fost arborat în mai multe localități.

Consilierul primului ministru pe problemele administrației publice, Vadim Pistrinciuc, a declarat la o emisiune televizată că toate deciziile autorităților privind arborarea drapelului roș-albastru vor fi atacate în instanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău