Consiliul municipal Chișinău a aprobat taxe locale noi și taxe ajustate pentru anul 2021

  • 30 Decembrie 2020 09:05
Consiliul municipal Chișinău a aprobat taxe locale noi și taxe ajustate pentru anul 2021

Consiliul municipal Chișinău a aprobat, la ședința de ieri, 29 decembrie, politica bugetar-fiscală a autorităților locale pentru anul 2021. Aceasta prevede ajustarea taxelor locale pe teritoriul municipiului, corespunzător ratei inflației, dar și introducerea unor taxe noi, precum cea pentru salubrizare, transmite IPN.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că modificările la politica bugetar-fiscală erau necesare, deoarece unele taxe locale nu au fost ajustate din anul 2004. Începând cu anul viitor, pe teritoriul municipiului Chișinău se propune introducerea taxei pentru salubrizare, care este prevăzută în Codul Fiscal, însă deocamdată nu a fost aplicată pe teritoriul capitalei. Taxa pentru salubrizare, nou introdusă, administrată corect, ar urma să genereze venit la bugetul municipal de circa 100 de milioane de lei, a subliniat Ion Ceban.

Taxa pentru piață, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului, pentru parcare urmează a fi ajustate la rata inflației. Cotele taxelor pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău, pentru fiecare microbuz, autobuz se mențin la nivelul anului 2020. În cazul sistării activității agenților economici în legătură cu declararea situației excepționale de COVID-19, pe perioada sistării activității, subiecții impunerii se scutesc de plata taxei de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii și taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele regulate municipale. Pentru persoanele în etate și cele cu nevoi speciale, familiile cu mulți copii și cu venituri mici, vor fi prevăzute ajutoare sau scutiri.

Președintele Platformei Da, consilierul municipal Andrei Năstase, a declarat că primăria nu a întreprins nimic pentru a susține businessul mic, ci, din contra, prin proiectul privind taxele locale protejează agenții care au monopolizat piața.

Consilierul PAS Roman Cojuhari a menționat că executivul nu dispune de o metodologie de calculare a taxelor și că acestea se stabilesc arbitrar. Drept exemplu, susține consilierul, un atelier de confecționare a hainelor plătește mai multe taxe decât o spălătorie, iar o alimentară mică de zeci ori mai mult decât un hipermarket. Din acest motiv, fracțiunea PAS nu a susținut proiectul privind aprobarea taxelor pentru 2021.

Discuțiile și examinarea amendamentelor la proiectul privind aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2021 au durat mai mult de o oră. Proiectul cu modificări nu a fost susținut de majoritatea consilierilor și a rămas aprobat în versiunea inițială.

Taxele locale și cotele concrete ale acestora se pun în aplicare începând din 1 ianuarie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău