Consiliul Federației a propus actualizarea strategiei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare

  • 22 Noiembrie 2018 13:33
Consiliul Federației a propus actualizarea strategiei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare

Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) a recomandat Consiliului Securității Rusiei să stabilească noi condiții pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia, a comunicat miercuri seară agenția de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Recomandările au fost elaborate de Comisia pentru apărare și securitate din cadrul Consiliului Federației, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Apărării, Statului Major al armatei ruse și ai Consiliului Securității Rusiei, organism consultativ pe lângă președinția rusă. Responsabili ai acestor instituții au dezbătut problema respectivă în cadrul unei 'mese rotunde' ce a avut loc miercuri la Moscova.

Politicieni și militari deopotrivă au cerut să fie definiți clar factorii pentru cazul unui răspuns la utilizarea de către un potențial inamic a armelor hipersonice și a altor tipuri de arme strategice non-nucleare.

Participanții la dezbaterea menționată au subliniat de asemenea necesitatea elaborării unui proiect în domeniul 'strategiei naționale militare' și actualizării 'Fundamentelor politicii ruse în domeniul descurajării nucleare'.

Senatorii și reprezentanții instituțiilor de apărare au decis să facă aceste recomandări în contextul în care - potrivit lor - în ultimul timp a crescut riscul de rezolvare a problemelor internaționale, regionale și locale prin mijloace armate, prin conflicte la scară largă, cu utilizarea de mijloace convenționale și arme nucleare.

În plus, în lume apar noi tipuri de arme și echipamente militare, există o transformare a formelor și metodelor de război, se menționează în documentul cu titlu de recomandare.

Autorii textului atrag atenția asupra absenței legilor privind forțele armate (în Rusia), construcția militară și controlul civil asupra activităților din domeniul apărării.

Potrivit acestora, prevederile unor actuale legi federale au un caracter declarativ, acestea nu prezintă în mod clar competențele, drepturile și obligațiile, nu prevăd răspunderea juridică a persoanelor implicate în asigurarea securității militare.

Doctrina militară rusă nu menționează posibilitatea unui 'atac preventiv' cu utilizarea de ogive nucleare. Rusia își rezervă dreptul să-și utilizeze arsenalul în caz de agresiune împotriva teritoriului său sau a aliaților săi ori în caz de 'amenințare la adresa existenței statului', potrivit AFP.

'Concepția noastră vizează răspunsul la o eventuală lovitură. Aceasta înseamnă că suntem pregătiți și vom recurge la arma nucleară doar atunci când vom fi siguri că un agresor potențial a lovit teritoriul nostru', a explicat președintele rus Vladimir Putin în luna octombrie în cadrul Clubului de discuții Valdai, subliniind că utilizarea armelor nucleare echivalează cu o catastrofă globală, iar Rusia nu poate fi inițiatorul acesteia. Tot atunci Putin a spus că în caz de război nuclear 'rușii vor merge în Rai ca martiri, iar agresorii vor crăpa pur și simplu pentru că nu vor avea timp nici să se pocăiască', după cum au transmis la vremea respectivă agențiile de presă ruse TASS și RIA Novosti.

Rusia reproșează SUA noua lor doctrină nucleară adoptată la începutul anului 2018, care vizează să doteze armata americană cu noi arme nucleare cu putere redusă, amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău