Consiliul Europei somează Polonia să restabilească independența justiției

  • 15 Martie 2019 19:45
Consiliul Europei somează Polonia să restabilească independența justiției

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a somat vineri autoritățile poloneze să restabilească pe deplin independența justiției în țara lor, deja subiect de controverse între Varșovia și Uniunea Europeană (UE), informează AFP, potrivit Agerpres.

La finalul unei vizite de cinci zile în Polonia, Mijatovic a denunțat de asemenea, într-un comunicat, deficiențele tot mai mari în ceea ce privește apărarea drepturilor omului, în special în materie de procreare, acces legal la avort și contracepție.

"Autoritățile poloneze ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a restabili independența totală a puterii judiciare și a remedia dezacordul și impasul care continuă să afecteze funcționarea și credibilitatea anumitor instituții judiciare", în special ale Curții Constituționale și Consiliului Suprem al Magistraturii (KRS), a notat Mijatovic.

Comisarul Consiliului Europei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că "sute de președinți de tribunale și procurori au fost destituiți sau înlocuiți de către ministrul justiției în ultimii ani".

Marțea viitoare, Curtea de Justiție a UE (CJUE) va analiza conformitatea față de Tratatul UE a Consiliului Suprem al Magistraturii (KRS) și a două noi camere ale Curții Supreme a Poloniei, instituții fundamentale puse în funcțiune de conservatori în cadrul reformei lor controversate a justiției.

Potrivit conservatorilor polonezi aflați la putere, această reformă este necesară pentru a lupta împotriva corupției și rețelelor moștenite din perioada comunistă.

Sesizată de Bruxelles, justiția europeană a somat deja, în decembrie, Polonia să suspende una dintre prevederile reformei sale a Curții Supreme care, potrivit CJUE, ar putea aduce atingere independenței sistemului judiciar, reducând vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, ceea ce îi obliga să se retragă pe circa 20 dintre ei. Varșovia a făcut un pas înapoi în această problemă.

Bruxellesul este de părere că schimbările introduse de partidului aflat la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS), constituie o amenințare la adresa statului de drept.

De asemenea, Mijatovic i-a cerut vineri Poloniei, țară preponderent catolică unde dreptul la întrerupere voluntară de sarcină este printre cele mai restrictive din Europa, să "protejeze și promoveze mai activ drepturile femeilor, punând pe deplin în aplicare Convenția de la Istanbul" asupra prevenției și luptei împotriva violenței la adresa femeilor și violenței domestice.

Dunja Mijatovic a evocat avorturile clandestine sau efectuate în străinătate, din cauza accesului foarte restrâns la întreruperile de sarcină, la teste prenatale sau contracepție de urgență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău