Washingtonul restricționează și mai mult achiziționarea și fabricarea semiconductorilor de către China

  • 08 Octombrie 2022 19:10
Washingtonul restricționează și mai mult achiziționarea și fabricarea semiconductorilor de către China

Washingtonul a anunțat vineri actualizarea reglementărilor sale de control al exporturilor, măsură destinată să complice și mai mult fabricarea și cumpărarea semiconductorilor de către China, relatează AFP.

"Aceste actualizări vor limita capacitatea Republicii Populare Chineze în același timp de a cumpăra și de a fabrica unele cipuri de ultimă generație, utilizate în aplicațiile în domeniul militar", a indicat Biroul industriei și securității (BIS) din Ministerul Comerțului.

"Acțiunile noastre vor proteja securitatea noastre vor proteja securitatea națională și interesele politicii externe a SUA, trimițând totodată un mesaj clar, potrivit căruia leadership-ul tehnologic american este o problemă a valorilor, precum și a inovației", a declarat secretarul adjunct al Comerțului pentru exporturi, Thea Rozman Kendler, citată într-un comunicat.

Această măsură intervine la câteva zile după plasarea pe lista neagră de către Pentagon a 13 întreprinderi chineze pentru presupusele lor legături cu armata. Lider mondial în domeniul construcției dronelor, DJI este cea mai cunoscută dintre întreprinderile chineze vizate.

O purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, Mao Ning, a criticat sâmbătă restricțiile vizând, potrivit ei, "menținerea hegemoniei tehnologice" americane.

Fabricarea și exportul de semiconductori fac obiectul unei bătălii aprige între cele două puteri economice pentru dominația tehnologică.

Washingtonul acuză cu regularitate Beijingul de spionaj industrial și de amenințări la adresa securității sale naționale.

Acest conflict a căpătat o nouă amploare de la penuria de semiconductori legată de criza provocată de pandemia de COVID-19.

Președintele american Joe Biden a reușit astfel să obțină adoptarea în Congres la sfârșitul lunii iulie a unei legi care debloca 52 miliarde de dolari ca subvenții pentru relansarea producției de semiconductori în SUA și zeci de miliarde de dolari suplimentar pentru cercetare și dezvoltare.

Controalele asupra exportului actualizate vineri "limitează capacitatea Chinei de a obține cipuri informatice avansate, de a dezvolta și a întreține supercalculatoare și a fabrica semiconductori avansați", potrivit BIS.

Aceste componente "sunt utilizate de Republica Populară Chineză pentru a produce sisteme militare avansate, în special arme de distrugere în masă, pentru a ameliora rapiditatea și precizia luării sale de decizie, pentru planificarea și logistica sa militară, precum și pentru sisteme militare autonome și comiterea încălcărilor drepturilor omului", se precizează în document.

Reprezentanta pentru Comerț a SUA, Katherine Tai, declarase în iunie în fața unei comisii din Senat că administrația Biden se concentrează asupra protecției intereselor comerciale americane împotriva proiectelor Chinei de a domina industrii importante, precum cea a semiconductorilor, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău