Consiliul Europei, reacție fermă la o eventuală participare a sportivilor ruși și belaruși de la JO 2024

  • 23 Iunie 2023 11:53
Consiliul Europei, reacție fermă la o eventuală participare a sportivilor ruși și belaruși de la JO 2024

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a pronunțat joi pentru excluderea totală a sportivilor din Rusia și Belarus de la Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice 2024 de la Paris, „atât timp cât continuă agresiunea din Ucraina”, transmite AFP.

Într-o rezoluție adoptată în timpul sesiunii de vară, care are loc în această săptămână la Strasbourg, Adunarea Parlamentară a îndemnat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și organismele sale sportive constitutive să mențină poziția exprimată în 2022 și să „interzică participarea” sportivilor din cele două țări la viitoarele Jocuri Olimpice și la alte mari evenimente sportive, scrie Hotnews.

Această rezoluție intervine în contextul în care CIO plănuiește să aprobe participarea sportivilor cu pașaport rus sau belarus la Paris cu statutul de sportivi neutri.

CIO a recomandat în luna martie reintegrarea sportivilor din Rusia și Belarus în competițiile internaționale, sub steag neutru și cu titlu individual pentru sportivii care nu au susținut războiul din Ucraina.

APCE consideră în rezoluția sa că prezența sportivilor ruși și belaruși este de neconceput și că aceștia ar fi utilizați ca unelte de propagandă și ar împiedica de facto alți sportivi, în special ucraineni, să participe la Jocuri.

Potrivit APCE, argumentele în favoarea participării rușilor și belarușilor „nu au suficientă greutate în fața imperativului de a condamna și a repudia atrocitățile comise și de a demonstra sprijinul deplin și neclintit al comunității internaționale pentru Ucraina, atunci războiul continuă”.

Parlamentarii Consiliului Europei consideră că „sportivii de elită ruși și belaruși primesc salarii de la stat și fac adesea parte din echipele sportive militare”.

În timpul unei audieri în aprilie în fața APCE, reprezentanți ai CIO, inclusiv Gaby Ahrens, fost sportivă și președintă a Comisiei de Sportivi ai Asociației Comitetelor Naționale Olimpice din Africa (ANOCA), au cerut să nu „condamne sportivii” pentru acțiunile conducătorilor lor.

Ministrul francez al Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a apreciat că forul mondial olimpic trebuie să ia „o decizie suverană” cu privire la participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău