Consiliul Europei: Erdogan a avut un avantaj nejustificat în campania pentru turul doi

  • 29 Mai 2023 19:26
Consiliul Europei: Erdogan a avut un avantaj nejustificat în campania pentru turul doi

Lipsa de imparțialitate a presei turce și restricțiile privind liberatea de exprimare, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia, i-au oferit lui Recep Tayyip Erdogan un "avantaj nejustificat", consideră Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), informează Agerpres.

Scrutinul "s-a caracterizat printr-un limbaj tot mai incendiar și discriminatoriu în perioada campaniei", a transmis APCE, care a fost membră a unei misiuni de observare a scrutinului, alături de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

"Lipsa de imparțialitate a media și restricțiile continue pentru libertatea de exprimare au creat condiții de concurență inegale și au contribuit la un avantaj nejustificat" pentru Erdogan, chiar dacă scrutinul "s-a desfășurat bine și le-a dat alegătorilor posibilitatea de a alege între alternative politice veritabile", a adăugat APCE.

"Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a desemnat în mod clar un învingător", a spus germanul Frank Schwabe, membru al delegației APCE.

"Totuși, acest al doilea tur s-a desfășurat într-un mediu care nu oferă condițiile pentru desfășurarea de alegeri democratice", a adăugat el. Schwabe a cerut Turciei să "pună în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului și să îi pună în libertate pe Osman Kavala și Selahattin Demirtas".

Kavala este un filantrop turc, iar Demirtas este lider al partidului pro-kurd HDP, acești doi opozanți ai lui Erdogan fiind în prezent încarcerați. Misiunea de observare a celui de-al doilea tur al prezidențialelor din Turcia a fost formată din 232 de observatori din 31 de țări.

Conform rezultatelor preliminare neoficiale difuzate de agenția de presă turcă Anadolu, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obținut 52,1% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu 47,9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău