Consiliul Europei desfășoară în Rep. Moldova Caravana filmelor documentare pentru drepturile omului

  • 08 Iulie 2022 15:35
Consiliul Europei desfășoară în Rep. Moldova Caravana filmelor documentare pentru drepturile omului

Caravana filmelor documentare pentru drepturile omului se va desfășura în cinci localități din Moldova, în perioada 11-17 iulie. Evenimentul face parte din Săptămâna Consiliului Europei, o inițiativă de informare a publicului privind activitatea Consiliului Europei. Filmele vor fi proiectate în locurile de baștină ale protagoniștilor operelor cinematografice sau care vizează subiectul abordat în film, a precizat pentru IPN Natalia Moghildea, ofițer de comunicare la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.

Șase documentare care abordează probleme sociale și drepturile omului vor fi proiectate în cinci locații diferite, acoperind nordul, sudul și centrul țării. Vor avea loc proiecții în aer liber ale filmelor documentare premiate la festivaluri internaționale, care au fost create de regizori din Republica Moldova, cu sprijinul programelor în domeniul mass-media ale Consiliului Europei

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, în data de 11 iulie, la tabăra de vară pentru tineri „Crăsnășeni”, Telenești, vor fi proiectate trei documentare care abordează problemele adolescenților, violența față de femei și problemele unei persoane cu dizabilități. Pe 12 iulie, la Fălești, va fi proiectat lungmetrajul „Eva noastră”. În cadrul acestui eveniment, va fi prezent ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, dar și președintele raionului, Sergiu Fîntînă. Pe 14 iulie, la Penintenciarul pentru femei de la Rusca, va fi proiectat lungmetrajul „Vocea Lilianei”. În rolul principal este Liliana Mării, o persoană cu dizabilități. Ea va ține un discurs motivațional pentru femeile din penitenciar, că ele nu trebuie să suporte discriminare sau stereotipuri. După fiecare film vor fi organizate discuții post-proiecție cu reprezentanți ai Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și Telefilm-Chișinău, experți, parteneri cheie, reprezentanți locali și autorități.

„Ideea Caravanei este de a merge în localitățile rurale, pentru că foarte puțini oameni din sate cunosc despre Consiliul Europei în Republica Moldova și, în general, despre drepturile omului. Dorim ca prin aceste filme ei să vadă istoriile altor oameni care totuși au găsit motivația. Aceste istorii vor fi un exemplu pentru ei”, a spus Natalia Moghildea.

Caravana marchează cea de-a 27-a aniversare de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei. Activitatea promovează valorile, idealurile și principiile fundamentale ale Consiliului Europei, ajungând la publicul din regiuni.

Consiliul Europei este cea mai mare organizație pentru drepturile omului de pe continent. Acesta cuprinde 46 de state membre, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene. De la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei la 13 iulie 1995, Organizația a sprijinit țara în îndeplinirea obligațiilor statutare și a angajamentelor specifice de consolidare a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău