Consiliul Europei constată stagnarea reformelor din Georgia

  • 04 Aprilie 2023 17:25
Consiliul Europei constată stagnarea reformelor din Georgia

Reformele din Georgia par să fi stagnat, au apreciat marți Claude Kern și Edite Estrela, co-raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, după o vizită de trei zile în fosta republică sovietică din Caucaz, ransmite Agerpres.

„Georgia se află la o răspântie pe calea integrării europene. S-au aplicat numeroase reforme după aderarea la Consiliului Europei și s-au realizat progrese semnificative. În același timp, în acest moment important pentru perspectivele de integrare europeană ale Georgiei, procesul de reformă pare clar într-un punct mort", au comunicat reprezentanții Consiliului, citați de AFP.

Agenția reamintește că țara cu patru milioane de locuitori dorește de mai mulți ani să devină membră a Uniunii Europene, însă demersurile au fost puse la îndoială după arestarea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili în 2021 și după mai multe măsuri controversate luate de partidul de guvernământ.

UE a refuzat în 2022 să acorde Georgiei statutul de candidat, pe care l-au obținut însă Ucraina și Republica Moldova. Bruxellesul cere autorităților georgiene în special reforme în justiție, în sistemul electoral, în privința libertății presei și a luptei împotriva oligarhilor.

La începutul lui martie, în Georgia au avut loc manifestații împotriva unui proiect de lege contra disidenților, respins în cele din urmă de parlamentul de la Tbilisi, după trei zile de proteste la care au participat zeci de mii de demonstranți. Criticii inițiativei susțin că textul era inspirat de legislația folosită în Rusia pentru reprimarea opoziției.

În privința lui Saakașvili, cei doi raportori ai Consiliului Europei susțin să se permită accesul unor medici străini la fostul șef de stat, în prezent spitalizat. "Este important să fie depolitizată starea sa de sănătate și să acționeze pentru a permite tuturor părților implicate să se bazeze pe informații neutre, fiabile și demne de încredere", au subliniat ei.

Saakașvili, în vârstă de 55 de ani, a fost arestat la revenirea în Georgia după opt ani în exil și execută acum o pedeapsă cu închisoarea pentru abuz de putere, în urma unei condamnări pe care o consideră motivată politic. Unii medici au afirmat că viața sa este în pericol din cauza mai multor afecțiuni grave, inclusiv a unei greve a foamei de 50 de zile, ca protest împotriva condițiilor din penitenciar, și ca urmare a unei intoxicații cu metale grele în timpul detenției. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău