Consiliul Europei a aprobat noul Plan de Acțiuni pentru Republica Moldova 2021-2024

  • 28 Decembrie 2020 13:15
Consiliul Europei a aprobat noul Plan de Acțiuni pentru Republica Moldova 2021-2024

De la 1 ianuarie 2021, va fi implementat noul Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova. Documentul stabilește prioritățile de cooperare pentru următorii patru ani și are drept scop susținerea reformelor democratice și implementarea standardelor Consiliului Europei privind democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a aprobat noul Plan, ca urmare a consultărilor cu autoritățile de la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în baza Planului de acțiuni, Consiliul Europei va oferi asistență în reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, precum și a transparenței, responsabilizării și eficienței sectorului. De asemenea, va oferi asistență în reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor, inclusiv cu privire la prevenirea torturii și a relelor tratamente, combaterea corupției și spălării banilor, libertatea întrunirilor, combaterea discriminării, crimelor și discursului de ură, alături de consolidarea independenței presei, în special cu privire la agenția de reglementare și radiodifuzorul public.

Vor continua și activitățile în domeniul electoral, precum și pe dimensiunea combaterii violenței împotriva copiilor. Un capitol aparte este dedicat măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Au fost identificate și agreate domenii la consolidarea cărora sunt necesare eforturi comune și susținere adițională din partea Consiliului Europei. Printre acestea se regăsesc: asistența juridică, mediere și reconciliere în materie penală, combaterea traficului de ființe umane, drepturile sociale și drepturile omului în sectorul sanitar, administrația locală, prevenirea și combaterea violenței față de femei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău