Consiliul European exprimă susținerea UE pentru Cipru, în disputa cu Turcia din Mediterana de Est

  • 16 Septembrie 19:32
Consiliul European exprimă susținerea UE pentru Cipru, în disputa cu Turcia din Mediterana de Est

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat miercuri angajamentul Uniunii Europene de a apăra drepturile Ciprului în disputa sa cu Turcia privind exploatarea zăcămintelor de gaz în Mediterana de Est, relatează AFP, potrivit Agerpres si Digi24.ro

Grecia și insula Cipru sunt într-o dispută cu Turcia, care revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă în privința căreia Atena estimează că ține de suveranitatea sa.

Trimiterea pe 10 august a unei nave de prospecție seismică turcă, Oruc Reis, în apele revendicate de Atena a dus la o escaladare a tensiunilor.

Această navă a revenit în port pentru lucrări de rutină, potrivit Ankarei. Dar o altă navă turcă, Yavuz, continuă și acum activitățile de sondare în Mediterana de Est, în pofida protestelor internaționale.

Criza din Mediterana de Est este pe agenda summitului european din 24 și 25 septembrie de la Bruxelles, existând o amenințare de sancțiuni împotriva Turciei.

"UE este solidară cu Cipru, care se confruntă cu o situație gravă. Din acest motiv am decis să facem apel la organizarea unui summit privind relațiile cu Turcia", le-a declarat Charles Michel jurnaliștilor după o întrevedere cu președintele Nicos Anastasiades.

"Trebuie să fim fermi când vine vorba despre a apăra drepturile tuturor statelor membre UE, inclusiv ale Ciprului", a spus el.

Înaintea sa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Turcia împotriva oricărei tentative de "intimidare" a vecinilor săi în disputa din Mediterana de Est.

Nicos Anastasiades a evocat o perioadă "extrem de îngrijorătoare", acuzând Turcia că a continuat să violeze zone maritime ale Ciprului cu foraje "ilegale".

În opinia sa, UE trebuie să fie gata să acționeze pentru a apăra drepturile membrilor săi.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său cipriot, Nikos Christodoulides, la solicitarea acestuia. Cei doi miniștri au discutat în detaliu situația din Mediterana de Est, România oferind să împărtășească experiența cumulată în timpul procesului de la Haga, privind Insula Șerpilor, se arată într-un comunicat MAE.

Cipru este divizată după invadarea treimii sale de nord de către armata turcă în 1974, după o lovitură de stat care viza alipirea insulei la Grecia. Republica Cipru nu își exercită autoritatea decât asupra a două treimi din teritoriu, în timp ce autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN) nu este recunoscută decât de Turcia.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,6 m/s
Sat
14
Sun
17
Mon
18
Tue
18
Wed
18

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău