Consiliul de supervizare al Lufthansa aprobă asistența financiară de nouă miliarde de euro

  • 01 Iunie 2020 19:20
Consiliul de supervizare al Lufthansa aprobă asistența financiară de nouă miliarde de euro

Consiliul de supervizare al Lufthansa a aprobat luni pachetul de salvare de nouă miliarde de euro (zece miliarde de dolari) acordat de Guvernul german pentru a ajuta cea mai mare compania aeriană europeană să facă față pierderilor cauzate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters și Bloomberg, preluat AGERPRES.

Este cea mai mare operațiune de salvare a unei companii demarată de Guvernul german de la debutul crizei. Va fi pentru prima dată de la privatizarea completă a Lufthansa, în 1997, când statul german va redeveni acționar la compania aeriană.

"Recomand acționarilor să urmeze această cale, chiar dacă vor trebui să facă contribuții substanțiale în vederea stabilizării companiei. Trebuie să spunem clar că Lufthansa se va confrunta cu o situație dificilă în viitor", a afirmat Karl-Ludwig Kley, președintele Consiliului de supervizare al Lufthansa.

Autoritățile de reglementare și acționarii Lufthansa trebuie să aprobe pachetul de asistență financiară. În 25 iunie este programată o reuniune online a acționarilor companiei germane.

În schimbul ajutorului Guvernului, Lufthansa va renunța la plata viitoarelor dividende și va limita remunerația acordată conducerii. Executivul va avea două locuri în Consiliul de supervizare, din care unul va deveni membru al comitetului de audit.

Planul prevede că Germania va prelua o participație de 20% în Lufthansa, pe care intenționează să o vândă până la finalul lui 2023. Germania va achiziționa noi acțiuni la o valoare nominală de 2,56 euro per titlu, valoarea totală fiind de aproximativ 300 de milioane de euro. Guvernul va injecta în Lufthansa 5,7 miliarde de euro iar banca de dezvoltare KfW și alte bănci vor acorda companiei un împrumut de trei miliarde de euro, pe trei ani.

Vineri, Guvernul german și Comisia Europeană au ajuns la un acord cu privire la condițiile salvării Lufthansa. Astfel, Lufthansa va ceda concurenților până la 24 de sloturi orare de decolare și aterizare utilizate de opt avioane staționate la aeroporturile din Frankfurt și München. Lufthansa a precizat că aceste sloturi vor putea fi preluate de un concurent european care nu a beneficiat de ajutoare de stat din cauza pandemiei de coronavirus.

Și alte mari companii aeriene cum ar fi Air France-KLM, American Airlines, United Airlines și Delta Air Lines au cerut ajutor de la stat ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău