Consiliul de Securitate al ONU urmează să se pronunțe asupra cererii Palestinei de a deveni stat membru cu drepturi depline

  • 17 Aprilie 08:10
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se pronunțe asupra cererii Palestinei de a deveni stat membru cu drepturi depline

Consiliul de Securitate al ONU se va pronunța joi asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite, au declarat ieri seară pentru AFP mai multe surse diplomatice.

În septembrie 2011, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura, solicitând "aderarea statului Palestina la ONU" care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obținut în cele din urmă în noiembrie 2012 statutul de "stat observator nemembru", potrivit Agerpres.

Evidențiind ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, la începutul lui aprilie ei au relansat cererea de aderare într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, care a inițiat procesul de examinare.

Pentru o reușită ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puțin 9 voturi pentru, fără veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Dar observatorii se îndoiesc că inițiativa va trece de etapa Consiliului, având în vedere poziția SUA, care s-au opus deja în 2011.

Statele Unite consideră că ONU nu este locul pentru recunoașterea unui stat palestinian, care în opinia lor ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel și palestinieni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău