Consiliul de Securitate al ONU a votat rezoluția care cere oprirea conflictelor armate în timpul pandemiei. Cu o singură excepție

  • 02 Iulie 08:50
Consiliul de Securitate al ONU a votat rezoluția care cere oprirea conflictelor armate în timpul pandemiei. Cu o singură excepție

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat miercuri în unanimitate o rezoluție privind încetarea ostilităților între țările aflate în conflict pentru a se înlesni astfel combaterea pandemiei de COVID-19, după mai mult de trei luni de blocaj în această chestiune, transmite agenția DPA, preluat de Digi24.ro

Textul, propus de Franța și Tunisia, are la bază apelul din 23 martie al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului în conflictele internaționale pentru ca omenirea să se poată concentra pe lupta împotriva noului coronavirus.

Adoptarea rezoluției a fost întârziată de disputa dintre SUA și China privind rolul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Președintele american Donald Trump acuză OMS că a acționat în favoarea Chinei și nu dorea ca numele organizației să fie menționat în rezoluție, ceea ce însă dorea Beijingul.

Ultima versiune a textului nu mai menționează OMS, făcând în schimb o referire la ''părțile relevante din sistemul Națiunilor Unite'' și la rezoluția din aprilie a Adunării Generale ce recunoaște rolul acestei agenții a ONU în răspunsul global în fața pandemiei.

Textul votat miercuri cere ''o încetare generală și imediată a ostilităților'' în toate conflictele de pe agenda Consiliului de Securitate și ''îndeamnă toate părțile în conflictele armate să se angajeze imediat pentru o pauză umanitară de cel puțin 90 de zile consecutive'', cu excepția combaterii acțiunilor antijihadiste.

Dificultatea ajungerii la un compromis asupra rezoluției propuse a adus Consiliului de Securitate critici pentru lipsa de unitate a celor 15 state membre în fața crizei sanitare, situație pe care ministrul german de externe Heiko Maas a descris-o drept o ''dovadă a incapacității'' acestui organism.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Thu
25
Fri
26
Sat
24
Sun
23
Mon
22

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău