Consiliul de Presă: jurnaliștii trebuie să publice doar informații verificate

  • 20 Decembrie 2019 17:25
Consiliul de Presă: jurnaliștii trebuie să publice doar informații verificate

Consiliul de Presă le reamintește jurnaliștilor și instituțiilor media despre obligația de a colecta informația în mod etic și legal, publicând-o doar după verificarea din cel puțin două surse independente una de alta și cu respectarea dreptului la replică al persoanelor supuse criticii, transmite IPN. La baza acestor recomandări stau plângerile examinate la ultima ședință a Consiliului care a avut loc joi, 19 decembrie.

Președintele Federației de baschet, Alexandr Abramciuc și a alți doi reprezentanți ai Federației, Oleg Pravdiuk și Denis Melniciuc, au depus o plângere împotriva portalurilor Enews.md și Kp.md, care ar fi utilizat numele lor într-un context negativ, afirmând că sunt anchetați în dosare penale pentru corupție și aranjamente ilegale ale meciurilor. Prezenți la ședința Consiliului de Presă, reclamanții au declarat că această informație este falsă, iar autorii articolului nu i-au contactat pentru a le solicita opinia în legătură cu acuzațiile din articol. Reclamanții au prezentat și copiile unor răspunsuri de la Centrul Național Anticorupție care confirmă că, la data publicării articolelor, fusese adoptată ordonanță de neîncepere a urmăririi penale din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii.

Consiliul de Presă a constatat că informația publicată de cele două portaluri nu a fost verificată înainte de publicare și nici nu este clară sursa acesteia. Luând act de faptul că articolul reclamat a fost retras de pe portalul Enews.md, Consiliul de Presă a constatat că portalul Kp.md a încălcat mai multe articole ale Codului Deontologic al jurnalistului în aspecte ce țin de colectarea informației, respectarea prezumției nevinovăției, oferirea dreptului la replică. Consiliul le-a recomandat reclamanților să solicite dreptul la replică, iar redacției Kp.md – să-l ofere în condițiile prevăzute de deontologia profesională.

La ședința Consiliului de Presă a fost examinată și plângerea antreprenorului Artur Gurău privind modul în care au fost preluate și publicate de către portalul de știri Agora.md câteva fotografii ale interiorului Arenei Chișinău de pe contul său din Instagram. El a reclamat că imaginile au fost preluate neautorizat, iar contextul știrii ilustrate cu imaginile sale a fost unul negativ.

Prezentă la ședința Consiliului, editora-șefă a portalului Agora.md, Victoria Dumbravă, a explicat că imaginile despre care este vorba erau deja în spațiul public, fiind preluate și de alte instituții mass-media, iar portalul a decis să le publice pornind de la interesul public pentru subiectul Arenei Chișinău. Reprezentanta portalului a recunoscut că nu a solicitat permisiunea autorului de a folosi imaginile în știre, însă ulterior, la cererea lui Artur Gurău, fotografiile au fost excluse din știre, în text fiind indicat că imaginile pot fi văzute pe contul de Instagram. Redacția consideră neavenită afirmația reclamantului că informația a fost scoasă din contextul pozitiv și plasată într-un context negativ, or, este apanajul jurnalistului să decidă cum își construiește știrea.

Potrivit președintei Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, structura națională de autoreglementare jurnalistică a luat act de faptul că Agora.md a recunoscut și remediat parțial greșeala comisă la preluarea fotografiilor, recomandând redacției să respecte normele de preluare a conținutului, dar și prevederea care obligă jurnaliștii să utilizeze titluri care corespund conținutului materialului și nu induc publicul în eroare.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a solicitat Consiliului de Presă să informeze comunitatea jurnalistică despre obligațiile legale de a proteja datele personale, după ce un bărbat s-a plâns la CNPDCP că portalul Bloknot-Moldova.md i-a publicat datele personale într-un context negativ, fiind vorba de o fotografie în care acesta apare așezat pe placa monumentului eroilor din Afganistan. CNPDCP a constatat încălcarea prevederilor Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal și a solicitat Consiliului de Presă să atenționeze mass-media asupra acestor aspecte. Membrii Consiliului de Presă au decis să elaboreze un ghid explicativ pentru jurnaliști în care va fi tratată problema abordării datelor cu caracter personal în materialele jurnalistice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău