Consiliul de Presă: Comunicarea dintre jurnaliști și judecători este deficitară

  • 01 Noiembrie 2019 14:25
Consiliul de Presă: Comunicarea dintre jurnaliști și judecători este deficitară

Comunicarea dintre jurnaliști și judecători este deficitară, iar judecătorii care refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor atunci când sunt căutați pentru o reacție ulterior se plâng pe jurnaliști și investigațiile jurnalistice. Este constatarea membrilor Consiliului de Presă (CP), făcută la ședința din 29 octombrie, după examinarea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii, care a solicitat CP să examineze o plângere a judecătorului Anatolie Minciună împotriva postului de televiziune TV8, transmite IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea magistratului Anatolie Minciună, a cerut Consiliului de Presă să verifice respectarea normelor deontologice de către jurnaliștii de la TV8, în ediția emisiunii „Cutia Neagră” despre judecătorii furtului miliardului. În sesizarea sa, CSM spune că în emisiune au fost difuzate informații potrivit cărora Anatolie Minciună, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, prin activitatea sa a contribuit la furtul miliardului sau a împiedicat restituirea ulterioară a acestor mijloace bănești. Magistratul afirmă că aceste informații nu corespund realității, îl discreditează pe el și întreg sistemul judecătoresc. Totodată, judecătorul afirmă că „nu a înregistrat nicio solicitare de la TV8 pentru a comunica unele informații necesare în cadrul investigației jurnalistice”.

În răspunsul la notificarea Consiliului de Presă, postul de televiziune TV8 a informat că în emisiune se poate vedea clar cum jurnalistul a mers fizic la Curtea de Apel Chișinău, a contactat grefierul, serviciul de presă, cancelaria, pentru a obține reacția judecătorului Anatolie Minciună. Membrii Consiliului de Presă au vizionat secvența video în care se vede cum jurnalistul a urmat indicațiile date de serviciul de presă și grefier, dar și cum îl contactează telefonic pe judecător.

Potrivit președintei CP, Viorica Zaharia, jurnaliștii au menționat că un dosar privind furtul miliardului a ajuns la același judecător care l-a examinat și anterior, Anatolie Minciună, fapt care corespunde adevărului și nu reprezintă o acuzație directă la adresa magistratului. Viorica Zaharia a menționat că atitudinea corectă a jurnaliștilor poate fi văzută din materialele investigației. „Judecătorul cunoștea că se face o investigație și, dacă ținea neapărat să apară opinia lui, să prevină interpretările eronate, ar fi trebuit să răspundă la demersurile repetate ale jurnaliștilor”, a spus Viorica Zaharia.

Secretarul Consiliului de Presă, Petru Macovei, susține că această plângere arată că în comunicarea dintre jurnaliști și judecători sau serviciile de presă ale judecătoriilor există probleme. „Comunicarea este deficitară. În emisiune se vede clar că reporterii au transmis demersul, au umblat după acest judecător, însă ei au fost purtați de la un sediu la altul, fără să obțină o reacție. În condițiile în care judecătorii nu răspund, și nici serviciile de presă nu ajută prea mult în comunicarea cu magistrații, este greu de înțeles de ce judecătorii se plâng post-factum”, a spus Petru Macovei.

În decizia adoptată, Consiliul de Presă nu a constatat abateri de la normele deontologice jurnalistice în emisiunea „Cutia Neagră” de la  TV8. Totodată, Consiliul de Presă îi recomandă magistratului, dacă consideră că informațiile care îl vizează personal nu corespund adevărului, să solicite dreptul la replică în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Cutia Neagră”, iar postului de televiziune TV8 să ofere acest drept la replică, dacă va fi solicitat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău