Consiliul Concurenței: Faptele admise de ARM au dus la majorarea prețurilor la pâine

  • 11 August 2021 10:17
Consiliul Concurenței: Faptele admise de ARM au dus la majorarea prețurilor la pâine

Faptele anticoncurențiale admise de Agenția Rezerve Materiale (ARM) au cauzat lipsa grâului pe piață la prețuri rezonabile în primul semestru al anului 2021. Respectiv, unii producători – solicitanți ai grâului din rezervele de stat, în consecință, au majorat prețul de comercializare a produselor de panificație. Constatările sunt făcute de către Consiliul Concurenței, care precizează că a fost sesizat de Serviciul de Informații și Securitate referitor la eventuale acțiuni anticoncurențiale ale Agenției la eliberarea unui lot impunător de grâu alimentar din rezerva de stat în primul semestru al anului curent. Această temă a fost abordată masiv și de mass-media, transmite IPN.

În investigația sa, Consiliul constată că în perioada iulie 2020 - aprilie 2021, restrângerea concurenței de către ARM, s-a manifestat prin descalificarea neîntemeiată a întreprinderilor participante la concursul organizat în iulie 2020. La fel, Agenția a aplicat selectiv și neargumentat proceduri diferite de desemnare a întreprinderilor-beneficiare către care urma a fi eliberat grâul alimentar cu titlu de împrospătare. S-a mai constatat că ARM a favorizat prin preț „Ancom Agro” SRL, respectiv, a acordat privilegii pentru activitatea pe piața comercializării grâului alimentar.

„ARM, în calitate de autoritate responsabilă, nu a reacționat prompt la problemele provocate de seceta anului precedent, fapt confirmat, inclusiv prin oferirea răspunsurilor tardive către solicitanți, având în vedere că unul din scopurile creării rezervelor de stat este asigurarea funcționării stabile a economiei naționale și apărării țării în situațiile de urgență/excepționale, în cazul apariției unor fenomene sociale sau economice”, precizează Consiliul Concurenței.

Deși Consiliul a constatat limitarea de către ARM a drepturilor de procurare a întreprinderilor, stabilirea de condiții discriminatorii și acordarea de privilegii neprevăzute de lege pentru activitatea „Ancom Agro”, instituția a venit doar cu recomandări. Mai exact, a recomandat modificarea cadrului normativ în partea ce ține de modalitatea de eliberare a bunurilor din rezervele de stat în vederea respectării principiilor concurenței.

Încă în luna martie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să impună restricții temporare privind exportul de grâu din rezervele de stat. Maia Sandu a invocat eventualele riscuri ce țin de secetă și influențarea securității alimentare, precum și eventualitatea creșterii prețurilor la produsele de panificație.

La scurt timp, Guvernul a interzis exportul de grâu cu poziția tarifară 1001, din rezerva de stat, până pe 12 aprilie inclusiv. Între timp, deputații din opoziția parlamentară de atunci au bătut alarma despre faptul că pâinea s-a scumpit și aceasta pentru că nu s-a stopat exportul grâului din rezerva de stat în contextul secetei de anul trecut. De asemenea, a fost solicitată demiterea din funcție a șefului Agenției Rezerve Materiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău