Consiliul Audiovizualului a sancționat un post de televiziune cu 14.000 lei

  • 10 Februarie 16:13
Consiliul Audiovizualului a sancționat un post de televiziune cu 14.000 lei

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune „Cinema 1” pentru încălcarea mai multor puncte din concepția generală a serviciului de programe. Controlul a fost făcut ca urmare a autosesizării membrului CA, Orest Dabija, în perioada 09 – 15 ianuarie 2023, anunță instituția.

Calculele la Structura serviciului de programe au arătat că Cinema 1 a avut mai puțină producție proprie (11,08% față de 2,5%), cu 23,28% mai puține programe audiovizuale realizate de producători ce provin din statele membre ale Uniunii Europene și/sau din statele terțe participante la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, decât prevăzut în concepția de programe.

Abateri au fost și la procentajul operelor audiovizuale europene, unde din 54,5% au fost realizate 48,78%, iar la programele informative și analitice s-au difuzat 10% față de 0% trecute în concepție. Și procentul publicității difuzate a depășit durata prevezută în concepție cu 8,53%.

Președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a afirmat că, prin preluarea programelor de știri și de emisiuni difuzate anterior la „RTR-Moldova”, „Cinema 1” a comis un tertip și o eludare de la prevederile legislației audiovizuale.

Tot în cadrul ședinței de azi, CA a dispus efectuarea unui control la capitolul respectării concepției generale de programe, prevăzută în conținutul licenței de emisie a postului „Orizont TV”, și a unui control privind respectarea drepturilor de autor și conexe, legat de difuzarea producțiilor „NTV” la acest post.

CA a mai dispus efectuarea controlului asupra unui alt serviciu media de televiziune, „Exclusiv TV”, la capitolul respectării concepției generale de programe și a condițiilor de licență ce țin de sigla/elementele de identificare ale serviciului media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău