Consiliul Audiovizualului a sancționat postul RTR Moldova pentru că nu difuzează produse locale în limba română

  • 09 Aprilie 2019 13:30
Consiliul Audiovizualului a sancționat postul RTR Moldova pentru că nu difuzează produse locale în limba română

Postul de televiziune RTR Moldova, care retransmite pe teritoriul Republicii Moldova canalul rusesc RTR, a fost avertizat public de către Consiliul Audiovizualului, pentru că practic nu difuzează emisiuni locale în limba română. Autoritatea audiovizuală a monitorizat postul de televiziune după sesizări depuse de telespectatori.

Canalul de televiziune RTR Moldova a fost sancționat prin avertizare publică de către membrii Consiliului Audiovizualului, pentru că practic nu difuzează produse locale în limba română. RTR Moldova a fost monitorizat în perioada 26 februarie – 4 martie și 9 – 12 martie, după o sesizare depusă la autoritatea audiovizuală.

Șefa Direcției Monitorizare TV din cadrul Consiliului Audiovizualului, Victoria Cecan, a menționat că „Postul de televiziune RTR a difuzat programe locale în limba română într-un volum procentual 0,10% la 26 februarie procente și 0,9% la 27 februarie, în celelalte zile volumul procentual al programelor locale în limba română a constituit 0%. Postul a comis încălcări, care stipulează că furnizorii de servicii media, au obligația de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 80% în limba română”.

Directorul general al RTR Moldova, Evgheni Sergheev, a declarat în ședință că o sesizare anonimă nu este un motiv pentru a monitoriza postul de televiziune. El nu s-a referit și la lipsa produselor mediatice în limba română.

Consiliul Audiovizualului a monitorizat posturile NTV Moldova și RTR Moldova care potrivit unei sesizări, ar promova poziția oficială a Federației Ruse în programele de știri retransmise pe teritoriul Republicii Moldova.

Rezultatele monitorizării arată că nu ar exista derogări la acest capitol. Reprezentanții NTV Moldova au specificat într-o scrisoare către CA că pe post nu se regăsesc emisiuni sau materiale care ar contraveni legislației în vigoare. Ei au mai spus că subiectele vizate nu au fost preluate din Federația Rusă, ci au fost realizate de echipa redacțională a televiziunii din Rep. Moldova.

Potrivit noului Cod al serviciilor media audiovizuale, furnizorii privați regionali de servicii media, așa precum este și RTR, sunt obligați să transmită zilnic cel puțin patru ore de produs local pentru fiecare serviciu, iar cel puțin 80 la sută din aceste programe trebuie să fie în limba română.

Amintim că recent ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-o discuție cu conducerea Consiliului Audiovizualului, a insistat pe faptul ca pentru posturile de televiziune rusești, inclusiv „RTR Moldova”, să fie identificată o modalitate specifică de activitate și să fie stabilite prerogative speciale, mai ales în ceea ce privește cota produsului autohton și frecvența emisiunilor în limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău