Consiliul Antidiscriminare: Pe 8 martie trebuie promovată egalitatea între femei și bărbați

  • 07 Martie 2019 15:46
Consiliul Antidiscriminare: Pe 8 martie trebuie promovată egalitatea între femei și bărbați

8 martie este ziua în care trebuie promovată egalitatea între femei și bărbați. „Când ne referim la egalitatea de gen avem în vedere, în primul rând, egalitatea în drepturi, libertăți și posibilități de manifestare în toate domeniile atât pentru femei, cât și pentru bărbați”. Este mesajul lui Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, transmite IPN.

Ian Feldman menționează egalitatea reprezentării în toate sferele vieții, inclusiv în funcțiile de luare a deciziilor. În opinia sa, „la fel de importante sunt oportunitățile și responsabilitățile egale, atât în viața personală, cât și profesională”.

„Deși în ultimii ani statul a înregistrat progrese privind tratamentul egal al femeilor și bărbaților, prin modificarea legislației sau prin măsuri de integrare și promovare a femeilor, se constată încă o serie de inegalități față de femei. Tinerele se confruntă cu mai multe dificultăți decât bărbații tineri în ceea ce privește intrarea pe piața muncii. Femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații. La fel, femeile rămân mai predispuse situațiilor de a ocupa posturi cu normă parțială sau de a-și întrerupe cariera pentru a se ocupa de copii”, constată președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Ian Feldman mai spune că inegalitatea dintre femei și bărbați se răsfrânge automat asupra pensiilor femeilor. Legislația Republicii Moldova încă mai face uz de anumite formulări discriminatorii în raport cu femeile. În acest context este amintit Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova, care continuă să dicteze distribuirea rolurilor între femei și bărbați în familie, la locul de muncă și în societate.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității reiterează importanța implicării fiecăruia dintre noi la combaterea prejudecăților și a discriminării, la recunoașterea realizărilor femeilor și facilitarea participării acestora la dezvoltarea mediului digital și a tuturor sferelor vieții în societate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău