Consiliu NATO-Rusia | Dezacord major privind problema Crimeei și conflictul din Ucraina

  • 13 Iulie 2017 16:32
Consiliu NATO-Rusia | Dezacord major privind problema Crimeei și conflictul din Ucraina

Anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei rămân principalele puncte de dispută între Federația Rusă și NATO, a anunțat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la finalul ședinței Consiliului NATO-Rusia, a cincea astfel de întâlnire din aprilie anul trecut și de la anexarea Crimeei încoace.

Consiliul NATO-Rusia s-a reunit pentru a doua oară în acest an, având pe agendă deja tradiționalele subiecte ale situației din Ucraina, cea din Afganistan și aspecte privind transparența militară și reducerea riscurilor.

”În cazul Ucrainei, aliații NATO și Rusia continuă să aibă dezacorduri fundamentale. Problema Crimeei și conflictul din Ucraina de Est rămân puncte clare de dispută, iar armamentul greu nu au fost retrase din zona de conflict. Acordurile de la Minsk oferă cele mai bune șanse de soluționare a conflictului, dar trebuie implementate, iar activitatea monitorilor OSCE trebuie să se desfășoare fără obstacole”, a precizat Stoltenberg la finalul reuniunii.

Dacă în privința situației din Ucraina dezacordul rămâne unul major, situația de securitate din Afganistan a fost privită ca ”un interes comun de a sprijini guvernul unității naționale și de a depune eforturi pentru crearea unui Afganistan liber, sigur și democratic”.

Al treilea și ultimul subiect discutat a fost transparența și reducerea riscurilor, în contextul încă de la reuniunile anterioare ale Consiliului NATO-Rusia a fost instituită regula informărilor reciproce cu privire la exerciții militare și desfășurări de forțe.

”Aceste schimburi de informații sunt elemente importante ale dialogului nostru continuu. Ele ajută la limitarea riscului de neînțelegere, calculare greșită și escaladare neintenționată. Acesta este motivul pentru care a fost important faptul că în cadrul reuniunii de astăzi am făcut schimb de informații preliminare privind exercițiile viitoare. Rusia a informat despre viitorul exercițiu ZAPAD 2017, iar NATO a informat despre exercițiul Trident Javelin 2017”, a exemplicat secretarul general al NATO.

În cele din urmă, Jens Stoltenberg a arătat că progresul în cadrul dialogului NATO-Rusia este unui încurajator, iar continuarea dialogului reprezintă parte a angajamentului  de a păstra pacea și securitatea.

Consiliul NATO-Rusia a fost fondat în anul 2002 ca o formulă de dialog a unui nou parteneriat între Alianță și Moscova, însă dialogul și cooperarea au fost sistate în anul 2014 după izbucnirea crizei ucrainene.

Reuniunea de pe 13 iulie a fost a cincea întrevedere sub egida Consiliului NATO-Rusia de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă și destabilizarea Ucrainei. Ultima întâlnire a avut loc pe 30 martie 2017, iar precedentele trei întâlniri au avut loc anul trecut. În aprilie anul trecut a avut loc prima întrunire, având pe agendă situația din Ucraina, evoluțiile din Afganistan și s-a pus accentul pe transparența exercițiilor militare și reducerea riscurilor. Cea de-a doua reuniune a urmat summitului NATO de la Varșovia, desfășurându-se la câteva zile după ce liderii euro-atlantici au adoptat o postură puternică de descurajare în flancul estic al Alianței. Cea de-a treia întrevedere la nivel de ambasadori s-a desfășurat pe 19 decembrie 2016, în aceeași zi în care Consiliul UE a prelungit în mod oficial sancțiunile economice impuse Rusiei, și a vizat îngrijorările țărilor NATO față de practica excesivă a Moscovei în ceea ce privește exercițiile desfășurate fără notificare prealabilă (”snap exercises”). Reuniunea din luna martie a acestui an s-a concentrat pe subiecte similare precedentelor întruniri: conflictul din Ucraina, situația de securitate din Afganistan și îmbunătățirea transparenței militare, alături de reducerea riscurilor, însă a reliefat, încă o dată, dezacordurile profunde dintre cele două.

Sursa: Calea Europeana

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău