Consilieri PAS în CMC: Tariful de 6 lei propus în transportul public este nejustificat de înalt

  • 06 Aprilie 2022 15:15
Consilieri PAS în CMC: Tariful de 6 lei propus în transportul public este nejustificat de înalt

O ajustare a tarifului în transportul public din Chișinău poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor două întreprinderi municipale – Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. O spun consilierii PAS din Consiliul municipal Chișinău. De asemenea, dacă va fi organizat un audit funcțional și financiar complex care să arate costul real al unei călătorii. În caz contrar, în opinia PAS, orice susținere a majorării este o susținere a hoției și fraudei, transmite IPN.

Potrivit președintelui fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, prin prezentarea noii metodologii de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public, Primăria, cel puțin, a început să execute decizia elaborată de PAS în primăvara lui 2020. Însă, „tariful propus de 6 lei este nejustificat de înalt”.

Consilierul spune că prin acea decizie a fost aprobat un plan de reînnoire a parcului rulant a transportului public din municipiul Chișinău. Pe lângă achiziționarea de noi unități de transport, decizia prevedea mai multe aspecte cheie pentru creșterea calității transportului public. Printre acestea se numără dezvoltarea rețelei de benzi dedicate; revizuirea schemei de rute; realizarea auditului funcțional și financiar la RTEC și PUA, dar și implementarea taxării electronice.

„Din păcate, nimic cele enumerate mai sus nu s-a făcut. În schimb Ion Ceban falnic ne prezintă noua metodologie prin care încearcă să ne demonstreze că tariful trebuie să fie de 6 lei pentru o singură călătorie. Drept argument ne aduce exemplele de tarif din Cluj, Vilnius sau Riga, or în aceste orașe toate condițiile unui transport calitativ și comod sunt deja implementate. Și taxarea electronică, și transparența în administrarea întreprinderilor, și benzi dedicate”, afirmă Roman Cojuhari.

În opinia PAS, este necesar să fie implementat sistemul de GPS în unitățile de transport. Utilizarea GPS va conduce la o organizare mai bună a graficului de călătorie și va diminua îmbulzelile în stații în orele de vârf. Totodată, sunt necesare și celelalte acțiuni stipulate în acea decizie.

Municipalitatea a propus un tarif de 6 lei pentru călătoria cu transportul public în Chișinău, atât pentru călătoria cu troleibuzul, cât și cu autobuzul, în capitală și în suburbii. Prețul va fi mai mic în cazul abonamentelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău