Conservatorii premierului Theresa May pierd poziții importante în alegerile locale din Marea Britanie

  • 04 Mai 2019 14:11
Conservatorii premierului Theresa May pierd poziții importante în alegerile locale din Marea Britanie

Partidul Conservator al premierului Theresa May a pierdut sute de locuri în alegerile locale desfășurate joi în Regatul Unit, mai multe voci din partid cerând din nou demisia liderului conservator, transmite sâmbătă dpa.

După încheierea numărării voturilor pentru toate cele 8000 de locuri din cele 248 de consilii engleze, conservatorii au pierdut 1.335 de locuri, în timp ce principala formațiune de opoziție, Partidul Laburist, a pierdut 86 de locuri, potrivit Sky News.

Conservatorii au pierdut controlul asupra a 45 de consilii.

Press Association a calificat rezultatele obținute de Partidul Conservator drept cea mai slabă performanță, în cifre, a unui partid de guvernământ în alegerile locale din 1995.

Liberal-democrații au fost cei mai mari câștigători, obținând peste 700 de locuri, potrivit primelor rezultate. Independenții au câștigat, de asemenea, peste 800 de locuri suplimentare.

Mulți analiști și politicieni au afirmat că întârzierea și incertitudinea legate de Brexit au reprezentat un factor major în scăderea sprijinului electoratului pentru principalele două partide din Regatul Unit.

S-au înregistrat noi solicitări din partea deputaților conservatori de înlăturare a Theresei May din fruntea partidului, Sir Bernard Jenkin, un susținător al Brexitului, avertizând că partidul se va "arde" dacă "nu își schimbă rapid abordarea".

May a fost huiduită cu prilejul unui discurs ținut în Țara Galilor, un bărbat din audiență strigând: "De ce nu demisionezi? Nu te dorim!" Press Association l-a identificat pe acesta ca fiind Stuart Davies, membru al Partidului Conservator și fost consilier local în Llangollen, Țara Galilor.

"Sunt furios pentru ce a făcut partidului nostru. Ca să zic pe șleau, spune minciuni:'Vom ieși pe 29 martie'", a declarat Davies pentru Press Association.

La un alt eveniment, în Grimsby, unul din puținele locuri în care conservatorii s-au bucurat de succes, premierul britanic a declarat că alegerile "vor fi mereu dificile".

"Pentru că nu am reușit să trecem acordul Brexit prin parlament, acestea urmau să fie niște alegeri deosebit de provocatoare pentru cele două principale partide", a adăugat May.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că vede, fără niciun dubiu, în aceste rezultate, o cerere a electoratului de soluționare a impasului în care se află Brexitul la trei ani după votul popular de retragere din UE.

"Cred că înseamnă...că trebuie făcut un aranjament, să se ajungă la o înțelegere, parlamentul trebuie să rezolve această problemă. Cred că este foarte, foarte clar", a opinat Corbyn.

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, considerat un posibil candidat la conducerea partidului în cazul demisiei Theresei May, a postat un mesaj pe Twitter în care afirma că rezultatele scrutinului "arată, în acest moment, ca o palmă peste față pentru cele două principale partide".

Liderul liberal-democrat Vince Cable a informat vineri, pe Twitter, că se îndrepta spre orașul Chelmsford din estul țării, unde partidul său a câștigat controlul asupra consiliului în defavoarea conservatorilor, "pentru a sărbători cele mai bune rezultatele ale liberal-democraților la alegerile locale din ultimii 15 ani".

"În orașe mari și în Anglia rurală, atât în zonele care susțin Brexitul cât și în cele favorabile rămânerii în UE, ne-am dovedit cea mai puternică forță de campanie și marii câștigători ai serii", a scris Cable, precizând că "Politica tripartită s-a întors". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău